Панагюрското златно съкровище може да се види наживо в „Двореца“ в гр.Балчик

1
227
Добави коментар
stenlitravel
stenlitravel

Панагюрското златно съкровище може да се види наживо в „Двореца“ в гр.Балчик

Published on 03/08/2021 by teviadmin

От 1 август до 10 септември гостите на северното черноморие могат да разгледат уникалното „Панагюрско златно съкровище“ в  Каменната  зала на  „Двореца“ в Балчик. Съкровището е  изработено  в края на IV или началото на III в. пр. Хр.  Общото му  тегло от 6 кг. 164 гр.,

Състои се от 9 златни предмета – една фигона и осем ритона. Подобни съдове от благороден метал са символи на социален статут и са използвани при ритуални действия на тракийските жреци. Представянето на богове и герои, на глави с негроидни черти, свещени животни и митологични същества през античността има ритуална функция – те трябва да пречистят течността и да пазят участващите в ритуала.

Смята се, че комплектът е принадлежал на владетел(и) на племето одриси  от края на IV и началото на III в. пр.н.е. и е бил използван за религиозни церемонии.

Панагюрското златно съкровище е открито на 8 декември 1949г. на 2 км от гр.Панагюрище  от Павел, Михаил и Петко Георгиеви Дейкови.

Възползвайте се от тази невероятна възможност и се  докоснете до могъществото и плодородието на България. Вижте на живо Панагюрското златно съкровище

Работното време на „Двореца“ е всеки ден от 08:00 до 20:00ч.

Не се заплаща допълнителна входна такса за достъп до Каменната зала където е експонирано съкровището, входния билет е достатъчен.

Можете да съчетаете разходката до Балчик с разходка и нощувка във Варна в апартаменти Теви.

Проверете за свободни места и резервирайте на 0888862299

0
/
5

Your page rank: