Най-после: Космическият телескоп Джеймс Уеб е в готовност за изстрелване до края на годината.

1
135
Добави коментар
redbul80
redbul80

Гигантското жълто огледало на телескопа „Джеймс Уеб“. Credit : NASA/Chris Gunn

 

3 август 2021 г. 17:00 ч.

Светослав Александров. За повечето от космическите мисии изстрелването е най-рискованият етап, пише д-р Томас Зърбъкън от НАСА. При малка част от тях обаче най-опасните процедури идват впоследствие. След продължителни забавяния, космическият телескоп „Джеймс Уеб“ е най-после в готовност да бъде изстрелян в космоса, но това ще е само най-дребната стъпка преди телескопът да стане годен за работа… 

Зърбъкън сравнява „Джеймс Уеб“ с една друга американска високорискова мисия – тази на марсохода „Пърсъвиърънс“, който през месец февруари се спусна на Червената планета. При него изстрелването бе свързано с преодоляването на 10-20% от общия риск. Основният опасен момент бе кацането – 50% от риска. Сега остава само някакъв остатъчен риск преди пристъпването към базисните научни операции.

При това кацането на „Пърсъвиърънс“ отне само 7 минути. Ако изстрелването на „Джеймс Уеб“ бъде успешно, следват около три мъчителни седмици, през които телескопът трябва да бъде разгърнат. Необходими са около 50 еднопосочни процедури, свързани с активацията на подвижни компоненти. В хода на тези 50 процедури са набелязани 350 критични стъпки, които трябва да бъдат изпълнени перфектно. Това са категорични точки на провал – ако една от тях не бъде премината по план, мисията приключва. В сравнение с марсианското кацане разгръщането на „Джеймс Уеб“ притежава три пъти повече точки на провал.

„Тези, които не се притесняват или даже не са ужасени относно това, не разбират какво всъщност се опитваме да направим“, коментира Зърбъкън. „Ние се трудихме упорито, за да организираме екипа за тази задача и това на моменти бе трудно пътуване. Мисията притежава обезпокоителна история с епизоди, които бяха разочароващи или даже объркващи за най-добрите шампиони на Уеб“. 

Източник: НАСА

https://www.space-bg.org/

https://www.cosmos.1.bg/