Повече от половината от горивните клапани на Старлайнър не работят

1
112
Добави коментар
redbul80
redbul80

На снимката: космическият кораб „Старлайнър“, намиращ се върху ракетата „Атлас 5“. Photo credit : Boeing/John Grant

5 август 2021 г. 17:30 ч.

Светослав Александров. Поредната излагация с космическия кораб на Боинг „Старлайнър“ е налице. Проблемът с неработещите горивни клапани се оказва по-сериозен, отколкото първоначално предполагахме. 

Космическият журналист Дъг Месие от сайта Параболик Арк съобщава, че повече от половината от общо 24 клапана изпращат данни, че са в неправилна позиция. Месие е информиран затова от анонимен източник в ракетно-космическия отрасъл.

Въпросните клапани участват в подаването на гориво и окислител към двигателите за контрол на ориентацията и към системата за аварийно спасяване. Според официалното прессъобщение от Боинг проблемът не е софтуерен.

Сложността при ремонта се корени в това, че клапаните са на труднодостъпно място в сервизния модул. Това означава, че ракетата и корабът трябва да бъдат частично разделени, за да могат техниците да ги достигнат. Поправката може да продължи от няколко седмици до два месеца.

Месие напомня, че това не е първият гаф на Боинг, касаещ клапани. През 2018 г., по време на статичен огневи тест на системата за аварийно спасяване, един клапан не успя да се затвори. Инцидентът доведе до пожар в околността.

Самият факт, че три години по-късно продължават да изскачат идентични проблеми, поставя под съмнение способността на Боинг да започне да превозва астронавти до Международната космическа станция.

Но както се казва – добре че ги има корабите на СпейсЕкс „Крю Драгън“, а и старите кораби на Русия „Союз“, за да поддържат ротацията на екипажа на станцията. 

https://www.space-bg.org/

https://www.cosmos.1.bg/