Марс отново изненада учените: първият опит за събиране на проби от планетата е неуспешен

1
113
Добави коментар
redbul80
redbul80

9 август 2021 г. 13:10 ч. Червената планета отново изненада изследователите, след като първият опит за събирането на проби за по-нататъшното им изучаване на Земята не се увенча с успех. Няма никакви технически проблеми или отклонения от работата на марсохода „Пърсъвиърънс“, което води до извода, че става въпрос за някакво неустановено свойство на почвата или скалите. 

Напомням на читателите, че „Пърсъвиънърс“ носи със себе си 43 титаниеви тръбовидни контейнера, в които ще бъдат позиционирани пробите.

Всичко изглежда да е протекло нормално – както при дълбаенето, така и при обработката на материала. Все пак в контейнера не е попаднал никакъв материал. 

Американската космическа агенция напомня, че това не е първият случай, когато Марс ни изненадва с неизвестни характеристики. През 2008-ма година, по време на мисията „Феникс“, отново имаше трудности при подготовката на почвата за подаване към научните инструменти. Бяха проведени неколкократни и различни опити, преди положението да бъде овладяно и да се стигне до успешен анализ. Същото се случи и през 2018 година, след кацането на „ИнСайт“ – тогава пробивната „къртица“ не успя да достигне нужната дълбочина от 2-5 метра. 

„Участвала съм във всяка марсианска мисия с марсоход от самото начало на тяхното провеждане и тази планета не спира да ни дава уроци колко не знаем за нея“, съобщава Дженифър Тропстър от екипа на „Пърсъвиърънс“. „Едно нещо, за което се убедих, е че не е необичайно да срещаме усложнения при такива комплексни дейности, които правим за пръв път“. 

За повече информация: НАСА

На снимката: издълбаният отвор на 6-ти август, откъдето трябваше да бъде взета първата проба. Photo credit : NASA / JPL-Caltech