Дмитрий Рогозин призна: модулът Наука е изстрелян с производствен брак

1
139
Добави коментар
redbul80
redbul80

На снимката: „Наука“ е в състава на Международната космическа станция. Photo credit : NASA TV

9 август 2021 г. 13:30 ч.

Светослав Александров. За пръв път от началото на изстрелването и след приключването на драмата с руския модул „Наука“, шефът на руската космическа агенция Дмитрий Рогозин проговори за възникналите аномалии. 

Новината бе съобщена от руската информационна агенция РИА Новости.

„Бяха открити определени проблеми, т.е. брак, свързан с т.нар. мехове. Това е уникална технология – такъв е горивният резервоар, наподобява акордеон. И именно при тези мехове производството вече отсъства. Преди то е било в Украйна и съответно всичко се е сринало там. Беше вече невъзможно да възстановим това производство, за да заменим повредените мехове, които са в модула“, съобщи Рогозин за ютюб-канала Соловьев LIVE.

По думите на шефа на Роскосмос заради използването на тези горивни резервоари, както и на други компоненти, чието производство е вече прекратено, се е стигнало до „предсказуеми сложности при полета“ на модула „Наука“ до МКС. „Ние знаехме, че ще трябва да прекараме осем дни в ръчно управление както при полета, така и при стиковката. И действително имаше проблеми“, каза Рогозин.

Напомням на читателите, че Русия започна да строи модула „Наука“ през 1995 г. като резерва на първия модул на МКС „Заря“. През 2004 година, за да се пестят пари и да не се налага руснаците да правят нов научен модул, беше взето решение резервата да бъде преобразувана за изследоватески цели. Първоначално стартът на „Наука“ бе насрочен за 2007-ма година, но в крайна сметка излетя след 14-годишни отлагания. 

https://www.space-bg.org/

https://www.cosmos.1.bg/