Юристът Любомир Талев: „Президентът откровено престъпва правомощията си“

1
115
Добави коментар
Novetika
Novetika

В съответствие с Конституцията ли е обвързването на връчването на втория мандат с актуализацията на бюджета, което направи днес президентът Румен Радев? Доколко е резонно предупреждението за импийчмънт на държавния глава, изразено от заместник-председателя на ГЕРБ, Даниел Митов, по повод изказването на Радев?

По тези въпроси разговаряхме с Любомир Талев, юрист, доктор по конституционно право.

Ето какво каза Талев специално за Новетика.

„В Конституцията няма срок за връчване на мандатите от страна на президента, който и в други случаи е показал склонност да злоупотребява с това. Например, преди 4 години, когато максимално отложи връчването на мандат на ГЕРБ след предсрочните избори.

От друга страна, България е парламентарна република (чл. 1, ал. 1 от Конституцията) и президентът няма право да нарежда на Народното събрание какво да прави, съответно да поставя изпълнението на своите конституционни задължения в зависимост от изпълнението на някакви негови насрещни условия. Така че в случая е налице злоупотреба на президента с неговите правомощия.

С оглед на написаното по-горе, а именно, че президентът откровено престъпва правомощията си и заплашва да наруши конституционно установените си задължения, смятам, че казаното от г-н Митов е основателно.

Отделен е въпросът, че в този състав на Народното събрание, съгласно чл. 103, ал. 2 от Конституцията, изискуемото мнозинство, за да бъде внесено обвинението в Конституционния съд, е повече от 2/3 от народните представители (минимум 161 гласа).“