Отговори на често задавани въпроси при ОВиК системите

1
139
Добави коментар
fire19
fire19

В тази статия ще ви представим топ 3 от най-често задаваните въпроси, които касаят различните видове на ОВиК системи.

Тъй като това е специализирана тема е препоръчително да се подчертае, че ако търсите експертно мнение, то най-добре е да се посъветвате индивидуално със специалисти към професионална фирма за изграждане и монтаж на ОВК инсталации.

Каква е цената за изграждане на отоплителна инсталация?

В доста сгради и помещения (например: ресторанти, салони, зали, офис сгради) се налага монтирането на отоплителни системи, редом с такива за вентилация и климатизация. Това се дължи на факта, че има по-голям поток от хора или без значение от количеството просто се налага помещенията да бъдат пригодени за работа в нормални условия. Ето защо е фундаментално да се прогнозира бюджет именно за ОВК системи и инсталации. Най-често задаван въпрос за отоплителните инсталации касае цената. Всеки пита “Колко ще ми струва?”, но реално абсолютно всеки проект е строго индивидуален и сам за себе си. Разбира се, ако се допитате до коректни специалисти, ще ви дадат ориентир в ценовия диапазон, но да се калкулира конкретна цена още при първата консултация е почти невъзможно. Върху крайната цена влияят фактори като: заплащане на труд, времетраене, сложност на изпълнение, вашите собствени желания и качеството на материалите. Ако искате цифрово изражение на вече написаното с думи по отношение на цената на отоплителни инсталации – най-добре се подгответе с 4-цифрена сума. 

Какви са стъпките при изграждане на ОВК инсталация?

Както при всеки ремонт и довършителна дейност, планирането е основен и приоритетен процес, за който трябва да си отделите време и да подходите със старание. Тук в тази стъпка под номер едно е важно да прецените какво искате, какви са цените и да поставите ориентировъчни крайни срокове. Хубаво е, ако можете, още тук да отделите някакъв бюджет. Той ще ви бъде от полза, когато избирате строителна фирма, която да поеме изграждането на ОВК инсталация, защото ще знаете какво може да си позволите и до каква сума.След като сте готови с планирането и избора на партньор в този проект, се преминава към избор на материали. Консултирайте се с избраните от вас специалисти и на база техния опит вземете решение за материалите, техниката и апаратурата, които ще използвате. Потърсете второ мнение на приятел или познат, защото ОВК инсталационните системи са дългосрочна инвестиция и определено не струват евтино, а трябва да вършат ефективно работа поне 10 години.

Какви са функциите на ОВК системата?

От самата терминология може да си направим един обобщен извод за функциите на ОВК системите. Понятието е част от строителните среди и засяга три важни елемента от всеки съвременен дом или търговски обект. ОВК (ОВиК) инсталациите са системи за регулиране температурата на въздуха, както и неговия топлинен комфорт, като се използват системи за охлаждане, отопление, вентилация и климатизация. Именно тези ОВК системи правят средата приятна и комфортна за работа, защото влажността, топлината и свежестта на въздуха се контролират лесно и удобно. Изграждането на ОВиК инсталационни системи е задължително за всяко помещение, сграда или дом, защото създава максимален комфорт и нормални условия за труд и работа.