В какво се състои изграждането на покрив?

1
162
Добави коментар
fire19
fire19

Ако ви предстои изграждане на покрив – то сте отворили правилната статия.

Ще минем през процеса на правене на покрив на къща и ще опишем словом някои основни стъпки, както и ще ви помогнем с полезна информация за това с какво да се подготвите. На първо място, трябва да сте наясно с метеорологичните условия и освен ако не живеете в Югозападна България – не планирайте изграждане на нов покрив през дъждовните и студени месеци. Ще разберете защо малко по-надолу! Колкото до цените за изграждане на нов покрив – това е индивидуален проект и не е уместно да ви дадем фиксирана стойност. В индустрията ценовите оферти варират, но надали ще намерите изграждане на покрив под 15 лв/кв.м или над 50 лв/кв.м. 

Стъпки при изграждане на покрив

Когато се предприема инициатива по изграждане, подмяна или ремонт на покрив, то безспорно трябва да имате общ поглед над нещата и все пак да знаете с какво ще се сблъскате. Първата важна бележка е да се предвиди какъв е климатът във вашия район, за да се изгради план за действие. Строителните фирми с опит често препоръчват изграждането на покрив било то нов или поддръжка и ремонт на стар – да става през лятото или късна пролет, за да са минимални шансовете за валежи и бури. Ето какво още трябва да знаете!

Разкриване на покрива и старт на строителния процес

При изграждането на покрив е важно все пак да имате готова покривна плоча. Може да се смеете, но в практиката строителите се сблъскват с какви ли не запитвания. Разбира се, покривните плочи са част от първа фаза на грубия строеж на къща, така че сигурно имате такива. Дишайте спокойно. 

В първата стъпка майсторите вече трябва да са направили предварително оглед на терена, да са изготвили план за действие и да са ви предложили метод на работа. Ако тези точки са изкоментирани, то в първа стъпка същите специалисти по правене на покрив на къща ще качат необходимите материали и техника на покрива. Така започва цялостният процес.

Тук се свалят излишните покривни материали, ако има такива, и се подреждат тези, които ще са от полза на по-късен етап. В същата тази стъпка се помества и процесът по изграждане на основните носещи елементи, както и изграждането на скеле, дървена рамка, скара и пр. 

Хидроизолация на покрив

След като се постави моделът дървена скара, който отговаря за вашия покрив, се преминава задължително към хидроизолация. Това е процес, който е фундаментален при изграждането на нов покрив, защото се поставя защитна мембрана, която реално предпазва цялата къща от проникване на вода през покрива. Ето защо не подценявайте важността на хидроизолацията и отделете бюджет за нея.

Редене на керемиди или покривен материал

Едва ли ви изненадва тази последна стъпка. Това е финишът на вашия проект по правене на покрив на къща. Когато се наредят и последните керемиди или се постави и последното парче покривен материал – тогава може да си отдъхнете. Всичко е на финалната права. Ако работите със съвестни майстори, те непременно ще почистят след себе си и вашата работа ще е просто да подредите и изчистите по ваш взискателен вкус.

Успех с вашия проект по изграждане на нов покрив на къща и знайте, че това е една доста предприемачески настроена инвестиция!