Груб строеж – Какво трябва да знаете?

1
216
Добави коментар
fire19
fire19

Ако искате да строите ново жилище на уединено място, то без съмнение ще се сблъскате с ГС. В техническата литература ГС е съкратеният вид на термин, който е познат като “груб строеж” на къща или сграда. Можете ли да си представите какво се включва в грубия строеж? Е, сигурно сте минавали през недовършени сгради или такива, които са в процес на строене и се извършват строителни дейности. Именно това са основите на грубия строеж.

Преди да дадем ценови диапазони и да ви отговорим колко излиза груб строеж на къща, ще ви дадем лесна и основна теоретична база, защото трябва да сте наясно какво се включва в грубия строеж и какво не се. Ето защо ви съветваме да отделите 5 минути, за да прочетете цялостно статията.

Грубият строеж е комплекс от строителни дейности, които са фундаментални при съвкупното строене/ изграждане на новата сграда. Когато става дума за ГС, понякога хората си мислят, че влизат Н-брой услуги, а реално говорим за коренно различни. Следователно, тук е мястото, където ще обсъдим тези особености.

Какво включва един груб строеж?

В грубия строеж се включват строителни и изкопни дейности. Най-систематизирано можем да изредим следните компоненти на всеки груб строеж, без значение дали става дума за къща, жилищна кооперация или сграда с различно приложение. Ето какво се включва в ГС:

Изкопи с професионална техника;Извозване на почвата;Подложен бетон и бетониране на плочите (основите);Правене на кофражи;Поставяне н арматури;Отливане на плочи;Отливане и изграждане на колони;Кофриране и декофриране;Зидане на вътрешни и външни стени;Изграждане и отливане на вътрешни и външни стълби, както и междуетажни площадки;Изграждане на подпокривно пространство;Изграждане и отливане на покрив, както и поставяне на керемиди. Какво не включва грубият строеж?

Ето тук е частта, в която е хубаво да поясним какво не включва грубият строеж на къща, сграда или кооперация, защото понякога хората се бъркат или включват дейности, които въобще не са присъщи за ГС. Това, което НЕ се включва е от следния ред:

Подравняване на земята и земни площи около сградата;Поставяне и монтиране на оградни съоръжения;Измазване;Хидро- и Топлоизолация;ВиК и електро услуги;Замазки;Дограма;Мазилки и други довършителни работи. Колко ще ви струва един груб строеж на къща?

Един груб строеж на къща е съвкупност от строителни дейности, материали, техника и труд на специалисти. Цената и по-скоро крайната инвестиция зависи от влиянието на всеки един от изброените елементи. Още един фактор е площта, с други думи – квадратурата, на която ще се работи. По-големите проекти изискват доста повече ресурси и материали, което оскъпява крайната цена, но в същото време пък може да се възползвате от преференциални отстъпки. Например, човек, който инвестира в груб строеж за пръв път, най-вероятно без правилните контакти и подкрепа от качествена строителна фирма – ще плати по-завишена цена. Цената на груб строеж ще бъде поне с 3-5% по-надолу, ако имате опит и знаете към кого да се обърнете за професионални съвети и качествен труд, а бихте могли да си спестите поне още 5-10% с отстъпка от надежден строителен магазин, към който имате карта за лоялен клиент. Е, грубият строеж при всеки излиза на различна цена, но при всеки случай се подгответе с ресурси, финансови средства и търпение.