Съвременни тенденции: Какви акумулатори захранват мотоциклетите

1
202
Добави коментар
clashbade
clashbade

Author pavel Reading 3 min Views 52 Published by August 9, 2021
Modified by August 9, 2021

Едно превозно средство, предпочитано през лятото, с което трябва да излезем подготвени на пътя и не можем да допуснем компромис

За всички любители на мотоциклетите топлите месеци са идеалното време да се отправят на приключение, независимо в посока към морето или към хладината на планинските градчета. Това, с което не можем да направим компромис, несъмнено е подготовката за пътуването.

Изправно ли е превозното средство, гумите в изрядна форма ли са, екипировката налице ли е, можем ли да разчитаме на акумулатора? Няколко съществени въпроса, които непременно трябва да си зададем преди тръгване.

Що се отнася до захранването на мотора, съществуват няколко основни вида батерии в зависимост от състава им:

–   Литиеви;

–   Литиево-йонни;

–   Никел-металхидридни;

–   Никел-кадмиеви;

–   Оловно-кисели.

Сред стандартните акумулатори са оловни-киселите, които са и най-старата разновидност, известна на пазара.

В горната им част са разположени пластмасови тапи, а в конструкцията влизат също пластинки, олово, оловен оксид със сярна киселина и воден разтвор. Те поддържат в течна киселина електролитите в клетката на акумулаторната батерия. Необходимо е периодично да се следи нивото на течност с дестилирана вода, тъй като с течение на времето киселинното съдържание значително намалява.

Регулиращите се с клапа гелови акумулатори също са оловни-киселинни, но с неподвижен електролит с консистенция на гел. Те са капсуловани и се определят като необслужваеми. За сравнение с мокрите оловно-кисели, те могат да стоят във всяко положение и вертикалното им поставяне съвсем не е задължително. Не се изисква доливане и проверка на нивото на киселината. Липсва изпарение на електролит или корозионни процеси, присъщи на предходните батерии.

Това, което е важно за тях, е да се намират в постоянна температура – около 24-25 градуса, както и непрекъснато, стабилно напрежение на заряд.

При мотоциклетите те са предпочитани, именно заради геловите си електролити.

Имат сравнително дълъг срок на експлоатация – до около 5 години. Колко ще продължи той е според начина на зареждане, поддръжката и употребата на акумулатора.

Запечатани, сухи акумулатори има и с отделни туби киселина, които също спадат към категорията необслужваеми акумулатори. Херметично запечатани са, което означава, че не се доливат течности и не се извършва проверка на нивото им. Вътре електролитите са като паста, до която не достига никаква влажност.

VRLA акумулатори са снабдени с технология, която позволява автоматично отваряне на клапана. Не отстъпват по мощност на геловите, често се предлагат и на изключително изгодна цена, а предимствата им са почти идентични като техните.

Сайтът, в който може да откриете повече информация и множество достъпни предложения от висококачествени марки акумулатори е Dikar.bg.