ТЕЦ „КонтурГлобал Марица Изток 3“ вложи 10 млн. лв. в модернизация на сероочистките си

1
171
Добави коментар
NoviniteBG
NoviniteBG

Приключен е в срок годишният планов ремонт на четирите блока на ТЕЦ „КонтурГлобал Марица Изток 3“ и централата е готова да работи с пълна мощност, съобщиха от дружеството. Освен това са модернизирани сероочистващите инсталации, които вече могат да улавят над 97 на сто от серните оксиди.

Вложени са 10 млн. лв. за сероочистките и с това ТЕЦ „КонтурГлобал Марица Изток 3“ отговаря на най-съвременните изисквания на ЕС за сероочистване при производството на електроенергия, в сила от 17 август.

„Беше изключително предизвикателство да осъществим тази модернизация по време на годишните планови ремонти на електроцентралата. Процесът за всяка сероочистваща инсталация отне 21 дни, което е свръхусилие, но с добро планиране успяхме да реализираме проекта успешно“, коментира Александър Желев, Главен инженер на въглищната електроцентрала..

Започналата в началото на юни годишна профилактика на съоръженията гарантира ефективната и безопасна работа на централата през есенния и зимния сезон, когато натоварванията са традиционно по-големи заради ниските температури и високото потребление на електроенергия.

В хода на ремонтната кампания на територията на централата участие взимат повече от 25 външни фирми с над 1000 души външен персонал, стотици инженери и специалисти на „КонтурГлобал“.

Тази година компанията отбелязва десет години присъствие в България и инвестиции от 1.445 млрд. лева в екологизация, безопасност на труда и ефективна експлоатация.

Блоковете ѝ могат да променят режима си на работа от минимална до максимална мощност многократно в рамките на деня. Тази мобилност е изключително важна за осигуряване на устойчивостта на енергийната система, което е особено полезно при увеличаване на дела на възобновяемите източници. От началото на 2021 г. централата е осигурила над 10% от потребената в страната електроенергия, която е достатъчна за покриване на потреблението на над 1 милион български домакинства.

Акционери във въглищната централа са международната енергийна компания „КонтурГлобал“ (ContourGlobal) със 73% и държавната „Национална електрическа компания“ – с 27%.

Полезна ли ви беше тази статия?

Ще се радваме, ако подкрепите електронното издание Mediapool.bg, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно – аналитична медия.

Подкрепете ни

Абонирайте се за най-важните новини, анализи и коментари на събития от деня. Бюлетинът се изпраща до електронния Ви адрес всеки ден в 18:00 часа.

Абонамент