Изпитателна ракета на Астра достигна 50 километра височина след неочаквана повреда на двигател

1
157
Добави коментар
redbul80
redbul80

29 август 2021 г. 10:05 ч. Късно тази нощ в 01:45 ч. българско време излетя изпитателният носител „Ракета 3.3“ на прохождащото американско предприятие Астра. Съвсем в началото на полета настъпи неочакван провал на работата на един от петте двигателя на първата степен, който доведе до отклонение от траекторията на ракетата. Но изумително, компютърът успя да компенсира аварията и „Ракета 3.3“ достигна до височина 50 километра.

След това беше изпратена команда от наземния екип за изключване на всички двигатели, с което ракетата бе обезопасена и мисията приключи.

Тъй като това бе изпитателен, а не оперативен полет, на борда на „Ракета 3.3“ нямаше изкуствен спътник, а само симулатор на маса.

Въпреки провала при опита за достигане на орбита, от Астра са доволни от представянето на ракетата. „Ние преживяхме технически трудности, но постигнахме 2.5 минути полетни данни. Всяко изстрелване, било то успешно или не, е възможност за нас да се учим. Нашият екип ще изследва данните и ще използва тази информация за итерация при следващия полет“, съобщава се в становище на компанията. 

Напомням на читателите, че подобно на СпейсЕкс, Астра разработва носителите си по т.нар. итеративен подход. Изстрелват се прототипи – незавършени ракети, които често пъти претърпяват частичен или цялостен провал, но така се трупат данни и се подобрява надеждността. 

Изгледайте изумителното видео от днешния полет на този линк в Youtube

Кадър от снощното изстрелване. Photo credit : Astra