Извънредната обстановка се удължава поне до края на ноември

1
274
Добави коментар
cvetelinah
cvetelinah

Маските остават задължителни на закрити обществени места, припомнят от здравното министерство

Извънредната епидемична обстановка в страната се удължава с още три месеца, до края на ноември, реши служебното правителство на редовното си седмично заседание.

„Страната навлиза в нова пандемична вълна. Регистрираме ръст на заразените, на хоспитализациите и това налага удължаването“, аргументира се здравният министър д-р Стойчо Кацаров и допълни: 

„Считаме че оптималният срок за удължаване е три месеца, като вземаме предвид и особената политическа ситуация в момента. Срокът от три месеца се обосновава още с това, че средната продължителност на една пандемична вълна е около 2-2,5 месеца. Този период дава необходимата гаранция за сигурност и възможност за прилагане на противоепидемични мерки в страната, както и за осъществяване на граничен контрол.“

Виж още: До 40 градуса и кашлица със задух – новите „белези“ на COVID-19

От Министерството на здравеопазването напомниха също така, че носенето на защитна маска за лице и физическата дистанция са задължителни на закрити обществени места, вкл. транспортни средства за обществен превоз, лечебни и здравни заведения, аптеки, оптики, национални центрове по проблемите на общественото здраве, административни учреждения и други места с обслужване или достъп на граждани, а също така на територията на железопътни гари и автогари, летища, метростанции, търговски обекти, църкви, манастири, храмове, музеи.

Маски трябва да се поставят и на открити обществени места, където има струпване на хора и невъзможност за спазване на 1,5 м отстояние между хората.

Спазването на физическа дистанция и носенето на защитна маска за лице е задължително и при посещение на:

– присъствени групови занятия в езикови центрове, образователни центрове и други обучителни центрове и школи, организирани от юридически и физически лица;

– детски центрове, клубове и други, предоставящи организирани групови услуги за деца;

– конгресно-конферентни мероприятия, семинари, конкурси, обучения, тимбилдинги, изложения и други обществени мероприятия в присъствена форма;

– културни и развлекателни мероприятия (фестивали, кина, театри, циркови представления, сценични прояви, концерти, музеи, галерии, библиотеки, занятия от танцовото, творческото и музикално изкуство);

– спортни състезания с публика;

– пазари, тържища и базари;

За да бъде ефективна защитната маска за лице, нужно е тя да покрива изцяло носа и устата – от основата на носа до брадичката. 

За ваксинираните срещу COVID-19 работници и служители може да се допусне изключение за носенето на маска, но само на работните им места. Това става по преценка на работодателите, органите по назначаване, собствениците или управителите на обекти с обществено предназначение, търговски и други обекти, предоставящи услуги. 

До средата на август ни с първа доза ваксина срещу новия коронавирус са обхванати над 20% от възрастното население, а със завършен ваксинационен курс са 18,2%. За сравнение – с поне една доза са близо 1/3 от човечеството (32,7%), а в световен мащаб са приложени 5 млрд. дози.

Статистиката на Европейския център за превенция и контрол на заболяванията сочи, че общата заболеваемост от COVID-19 в ЕС и в Европейското икономическо пространство за седмицата от 2 до 8 август е била 209,2 на 100 хил. население, което намаление спрямо предходната седмица, когато случаите са били 214 на 100 хил. 

Общата смъртност на европейско ниво обаче е нараснала до 6,3 на 1 млн. души, спрямо 4,7 на милион предходната седмица. Починалите с COVID-19 у нас са 18 565 от началото на пандемията, с 33 жертви само във вторник, 24 август, на възраст от 45 до 86 години

Колкото до заболяемостта у нас, тя надхвърля 100 на 100 хил. души в половината области на страната. Положителните проби за денонощието тук са 1911, близо 8% от направените 24 008 теста. Разпределението по области според настоящия адрес на новозаразените е:

София-град – 293;
Бургас – 228;
Пловдив – 209;
Велико Търново – 113;
Варна – 110;
Хасково – 100;
Стара Загора – 79;
Благоевград – 74;
Русе и Търговище – по 72;
Пазарджик – 63;
София-област – 48;
Сливен – 46;
Плевен – 45;
Добрич – 37;
Перник – 36;
Шумен – 35;
Ямбол – 33;
Враца – 28;
Видин и Габрово – по 26;
Силистра – 25;
Смолян – 21;
Кюстендил и Ловеч – по 20;
Кърджали и Монтана – по 18;
Разград – 16.

Според статистиката 445 097 са случаите на новия коронавирус, потвърдени у нас към момента, 23 814 от тях са активни, в болница вече са 2873 пациенти с доказана коронавирусна инфекция, ог които 248 са настанени в интензивни отделения или клиники.

Според Националната информационна система у нас медицинските служители, при които е констатиран новият коронавирус, са общо 13 685, с нови 31 случая, регистрирани през изминалото денонощие: седем лекари, 11 медицински сестри, петима санитари, двама фелдшери и още шест случая при друг медицински персонал.

По данни на Световната здравна организация (СЗО) към 5 август случаите на COVID-19 по света са надхвърлили 200 млн.

Добави коментар

Абонирай се
Уведомете за
0 Коментара
Inline Feedbacks
Виж всички коментари