Кога е време за първия часовник за детето и как да го изберете

1
172
Добави коментар
clashbade
clashbade

Да научите детето да спазва графици или да сте спокойни, когато то е далеч от вас – днес часовниците имат редица функционалности

Несъмнено днес пазарът е наситен с различни предложения за устройства, отмерващи времето, включително и детски часовници за малките момчета и момичета. За тях всяка нова придобивка е радост, особено ако това е начин да се почувстват по-големи и отговорни за възрастта си. Вроденото им любопитство винаги ги тласка към нови умения, а ролята на родителите е именно тази, да ги подкрепят и насърчават в тези моменти на съзряване.

Когато са на 5 години децата вече започват да се ориентират и да разпознават часа, като това е строго индивидуално все пак и не е правило. Година, две по-късно те вече успяват да се усъвършенстват в този процес. Именно тогава е подходящо да им подарите и първия часовник, още повече, че периодът съвпада с прекрачването на прага на училище, което носи непознати вълнения за тях, спазването на графици и вашата отговорност да следите местоположението им.

Независимо дали ще изберете да го направите на повод или без такъв, важно е и към какъв модел ще са насочите.

Предлагат се различни марки, дизайни и функционалности, като съществен фактор е и бюджетът, който планирате да инвестирате.

Ако детето вече може да борави със стрелките, за него няма да е проблем да носи аналогов часовник. Може да предпочетете дигитален за негово улеснение – всичко зависи от вашите намерения, както и от неговите желания.

Една съществена характеристика на часовника: може механичен или кварцов на батерии. При механичните е типично устойчивостта и продължителността на употребата, но не забравяйте, че те трябва да бъдат сверявани. Кварцовите пък изискват подмяна на батерията през известно време, което също трябва да имате предвид.

Начин на изработка и материали

Важен фактор е да отсеете модели от материали, които не създават опасности за детето. Прекалено евтините часовници или имитации, които са със съмнително качество, не си струват вашето внимание. Приоритетно е също стъклото да е устойчиво, защото то със сигурност ще бъде удряно и надраскано, несъзнателно в игрите, колкото и малките да съумяват да опазят вещите си.

Опции – полезни и за радост на децата

Някои функционалности са ценни, като алармата например, докато светещият дисплей или стрелки създават допълнителни вълнения за децата.

Сред ключовите характеристики е и водоустойчивостта, не я подценявайте. 

А може би ще заложите на смарт часовник за детето, за да сте сигурни, че то не само ще го носи с удоволствие, но и ще имате непрекъсната връзка с него? Както казахме, въпрос на личен избор и мотиви на семейния съвет.