Държавната търговия с органи в Китай: разкази на свидетели (видео)

2
174
Добави коментар
Novetika
Novetika

През последните над 20 години, китайската комунистическа партия практикува насилствено изземане на органи от считани за неудобни за властта граждани, в който процес те умират.

Целта – освен физическото им елиминиране – е извличане на огромни печалби от продажба на органите им, като суровина или с цел присаждане на заможни пациенти. Това е бизнес, който експерти оценяват на 1 милиард щ.д. (1.65 милиарда лв.) годишно.

Потвържденията за горното са многобройни: изчезнали хора, лавинообразно нарастващ брой трансплантации, невероятно кратко време за доставка на съвместими органи, наличие на огромни групи затворници на съвестта (преследваното духовно движение Фалун Гонг, мюсюлманското малцинство уйгури, тибетци) и вземане кръвни проби от тях, неработеща държавна система за доброволно донорство и огромно разрастване на материалната и професионална база, свързана с присаждането на органи.

Също разкази на лекари и други медицински служители, участвали в или станали свидетели на насилствено отнемане на органи, и експертни изследвания и законодателни промени по цял свят.

По-долу ви представяме седем значими разкази на свидетели, в хронологичен ред, като започваме от най-новите.

Уйгурски хирург свидетелства за изваждане органи от тялото на екзекутиран затворник

През 2019 г. д-р Енвер Тохти дава показания пред базиран в Лондон Трибунал за насилственото отнемане на органи от затворници на съвестта в Китай.

Убийствата за органи в Китай може да се проследят до 90-те години на 20-и век, обяснява Тохти. Докато работи като младши лекар в Централната железопътна болница в Урумчи, провинция Синдзян, няколко пъти му се случва да преглежда момчета с голям белег на тялото под формата на U, специфичен за операция по изваждане на бъбрек. А през лятото на 1995 г., двама старши хирурзи в болницата го включват в неочаквана операция в района на Западните планини.

Докато пътуват към неизвестна за Тохти дестинация, шофьорът на линейката им обяснил, че са близо до мястото за екзекуции. Когато стигнали един хълм, двамата старши хирурзи наредили: „Чакайте тук, докато чуете изстрел“.

След малко прозвучали множество изстрели, и Тохти, заедно с останалите членове на наличния медицински екип, изскочили от колата и тръгнали към поле, където видели много тела… 10… 20… не успели да ги преброят, но всички били с бръснати глави и носели затворнически униформи.

В този момент един полицай изкрещял към Тохти: „Този най-вдясно е твой!“ А старшите хирурзи добавили: „Извади му черния дроб и двата бъбрека!“

Веднага отнесли трупа в линейката: мъж на 30 години, но с дълга коса и носещ цивилни дрехи. Куршумът бил заседнал от дясно в гърдите. Тохти предложил да му поставят упойка, но старшите хирурзи казали, че няма нужда. Човекът изглеждал мъртъв, затова Тохти направил разрез във формата на Т и изведнъж започнало обилно кръвотечение. Това означавало, че сърцето работи и че мъжът бил все още жив!

Цялата операция отнела 30-40 минути и завършила със заповед от хирурзите: „Днес тук нищо не се е случило“. След това никой не проронил и дума за това, си спомня Тохти.

Военен лекар разкрива ролята на армията в убийствата за органи

През 2019 г. медията The Epoch Times публикува разказ на пенсиониран военен лекар, работил в логистичния център на Шънянската военна команда. Интервюто е записано през 2006 г.

Военните управляват трансплантациите, твърди лекарят, при условие за анонимност. По думите му, в Китай е налице огромен източник на органи от живи хора, и много военни болници докладват броя трансплантации на висшестоящите власти. В същото време, лечебните заведения извършват още трансплантации — ‘на частно’ и броят на нелегалните, неофициални трансплантации на органи в Китай е няколко пъти по-голям от официалните цифри.

Лекарят казва, че знае за най-малко 36 тайни центрове за задържане — които той нарича концлагери — и там е имало смайващо висок брой последователи на Фалун Гонг. Само в един от лагерите (район Дзютай, провинция Дзилин) били държани 14 000 членове на Фалун Гонг. А най-големият концлагер в Дзилин помещавал 120 000 затворници, сред които последователи на Фалун Гонг, престъпници и политически затворници.

Фалун Гонг, още известен с името Фалун Дафа, е древен метод за усъвършенстване на духа и тялото, подобен на йога и цигун. Преследван е от 1999 г. от китайската комунистическа партия, заради огромната си популярност, достигнала 6-8% от китайското население в края на 90-те години на 20-и век.

След като от телата на симпатизанти на Фалун Гонг изваждали органи, имената им били заменяни с код, съответстващ на фалшиво име на доброволен донор. Военният ветеран казва, че е видял над 60 000 такива документа с подправени имена. Подписите върху много от формулярите били еднакви. Пазели тези документи 18 месеца, след което ги унищожавали. Достъпът до тях ставал с позволение на комисаря на военната комисия на провинциално ниво.

На жертвите било казвано, че ще им правят преглед. За целта им поставяли местна упойка, и през това време отстранявали органите от телата им. След десетки хиляди подобни процедури, жертвите вече не били разглеждани като хора, а като животни и суровина, твърди лекарят.

Не само органите, но и самите тела били обект на търговия. Купували ги държавни фабрики от различни индустрии, а в бизнеса участвали почти всички големи крематориуми в Китай.

„Китай извършва над 85% от трансплантациите от живи хора в света от 2000 г. насам. Много военни бяха повишени, включително в чин генерали, заради ‘постижения’ в тази област“, казва още свидетелят.

По негови думи, заради разкриване на тези данни, животът му може да е в опасност, тъй като военните имат разпореждане да арестуват, задържат и екзекутират лекари, полицаи и експерти, от които изтече информация.

Бивш болничен стажант признава, че е иззел органи от жив човек

През 2019 г. бивш студент по медицина, стажувал в многопрофилната военна болница в китайската провинция Шънян, разказва под псевдоним, пред медията The Epoch Times как е отстранил очните ябълки от тялото на жив човек във военен затвор в град Далиен, североизточен Китай.

В операцията участвали още лекари, които извадили и бъбреците.

Органите били незабавно поставени в специален контейнер и изпратени за присаждане на пациент в болница в Шънян. Това се случило през 90-те години на 20-и век.

Лекари в китайски болници обещават органи от Фалун Гонг

Доклад на Световната организация за разследване репресиите срещу Фалун Гонг (WOIPFG) от края на 2018 г. оповести телефонни разговори с 16 водещи лекари от 12 държавни китайски болници, включително бивш главен лекар от Народната освободителна армия и бивш специалист по хистология от Медицинското училище на Харвард.

Без помен от изненада или възмущение, 11 от лекарите потвърджават, че имат в наличност органи от последователи на преследваното духовно движение Фалун Гонг.

Повечето запитани също обещават, че трансплантация може да се насрочи в рамките на 1-2 седмици: срок, немислим в нормалната медицинска практика, освен ако е налице огромна група от хора, чиито органи могат да бъдат иззети „при поискване“.

По думите на лекарите, повечето органи идват от центрове за донори в мозъчна смърт и отстраняването им се извършва непосредствено преди присаждането. Това е трудно постижимо при доброволно донорство, особено предвид факта, че китайците не даряват органи от културни съображения.

Телефонните разговори извършва д-р Уан Джиян, президент на WOIPFG. Той се представя за роднина на пациент, нуждаещ се от чернодробна трансплантация, както и за двама високопоставени служители: Пън Джихай, директор на Центъра за трансплантации и вицепрезидент на Шанхайската многопрофилна болница, и за заместник-директора на Службата за стабилност към Политическата и правна комисия в провинция Съчуан.

Пример: разговор с д-р Чън Сингуо, директор на отделението по чернодробна трансплантация в Пекинската многопрофилна болница на въоръжената полиция.

Чън Сингуо: „Трябва да стане до края на месеца.“
Разследващ: „Не можем да ползваме органи от изтезавани или обявили гладна стачка. Техните органи не са добри. По-добре от такива, които практикуват.“
Чън Сингуо: „Не се притеснявайте, ще го уредя!“
Разследващ: „Особено такива, които практикуват Фалун Гонг, те са най-добрите.“
Чън Сингуо: „Добре! Добре!“

Китайски милиардер в изгнание изобличава убийства за органи

През 2017 г. прочутият китайски милиардер и дисидент Гуо Уънгуей оповести, че Дзян Миенхън, синът на бившия генерал секретар на ККП, Дзян Дзъмин, е претърпял три операции за трансплантация на бъбрек във военната болница в Нандзин. Това се случило между 2004 г. и 2008 г., и за целта били убити петима души.

Посоченият от Гуо времеви период съвпада с новинарските доклади, твърдящи, че Дзян Миенхън е диагностициран с рак на бъбреците и че му е направена бъбречна трансплантация през 2004 г. в болница в Шанхай.

По думите на Гуо, топ шефът по сигурността на Китай, Мън Дзянджу, е търсил съвместими органи сред затворници, за да помогне за излекуване на бъбречни заболявания на своите майка и съпруга.

Полицай потвърждава насилствено отнемане на органи в Китай

През 2009 г. медията The Epoch Times публикува разказ на полицай от провинция Ляонин, който участвал многократно в изтезания и разпити на последователи на духовния метод Фалун Гонг.

Свидетелят си спомня как на 9 април 2002 г., двама военни хирурзи пристигнали в охранявания от него импровизиран „черен затвор“, за да извадят органи от тялото на една от задържаните: 30-годишна учителка.

Единият хирург бил от Многопрофилната болница на Шънянския военен район на Народната освободителна армия, другият току-що се бил дипломирал във Втори военно-медицински университет в Шънян.

По това време въпросната жена била измъчвана и разпитвана вече седмица: бълнувала и имала безброй рани по тялото, включително от удари с електрошок. Заради привлекателната ѝ външност, няколко полицаи я били изнасилили, а също се гаврили сексуално с нея с различни инструменти. Това било честа практика, разкрива полицаят.

Тъй като бил на смяна, свидетелят успял да проследи цялата операция по изваждане на органите. Хирурзите отворили със скалпел гръдния кош на жената, докато тя била все още жива. Не ѝ приложили дори упойка.

Първо премахнали сърцето, след това бъбреците. Когато прерязали кухата вена с ножици, жената започнала да се гърчи и стене. Очите и устата ѝ били широко отворени.

Операцията започнала в 17:00 часа и продължила 3 часа.

Говори съпруга на хирург, премахнал роговиците на 2000 последователи на Фалун Гонг

През 2006 г. жена с псевдоним Ани свидетелства пред медията The Epoch Times, как бившият ѝ съпруг, китайски неврохирург, е участвал в премахването на роговиците на близо 2000 затворници на съвестта, последователи на Фалун Гонг. Това се случило в болница в Судзятун, североизточен Китай.

Ани и съпругът ѝ работили в Ляонинската провинциална болница за лечение на тромбози в Судзятун от 1999 г. до 2004 г. Лечебното заведение започнало да извършва операции по изваждане на органи от членове на Фалун Гонг през 2001 г.

По думите на Ани, съпругът ѝ по онова време бил част от група хирурзи, които били на разположение 24 часа в денонощието, и при повикване, веднага се отзовавали, за да отстранят жизненоважни органи, дори кожата, от още живи затворници. Телата след това били незабавно кремирани.

Така между 2001 г. и 2003 г. живота си изгубили 3000-4000 последователи на Фалун Гонг, свидетелства жената.

„В началото се страхуваха от изтичане на информация, затова премахваха органите в различни операционни зали, с различни лекари… По-късно, когато вече им плащаха допълнително и повече не се страхуваха, започнаха да оперират заедно.

Ако бяха извадили органите, но не бяха премахнали кожата, запълваха отворите в тялото и след това изпращаха телата в крематорума близо до Судзятун. Ако кожата беше отстранена, кремираха телата в котелното помещение на болницата.“

Ани казва още, че бившият ѝ съпруг е бил викан да помага за премахване на органи и в други болници. За това му заплащали огромни суми, в пъти повече от редовната му заплата… общо стотици хиляди щатски долара.

Повечето последователи на Фалун Гонг били изпращани от затвора Дабей, от трудовия лагер в Масандзя и други затвори в Шънян, столицата на провинция Ляонин. Други били отвличани от паркове или от домовете си.

Според свидетелката, полицията е била оторизирана да убива тези хора без правни последици. Никой от последователите не бил излязъл жив от болницата.

По думите ѝ, цялата схема с търговията с органи била организирана от правителството и много болници в Китай участвали в нея.