Ваканция с деца – мисия възможна

1
158
Добави коментар
dilqna.kalinova.3
dilqna.kalinova.3

2021-08-23

Много хора са с нагласата, че децата ще развалят почивката им или ще попречат да си прекарат времето пълноценно. Няма нищо такова! Да,  разбира се, малко по-трудно е, но с някои компромиси и повечко подготовка, нещата се случват. И, повярвайте, с времето става много по-забавно, а спомените и усмивките се умножават. Откъде да започнем с подготовката и планирането? 

Всичко започва с опаковането на багажа. Ако преди пътуването е било лесно и безгрижно и подготовката ви се е свеждала до няколко чифта дрехи и тоалетни принадлежности в раницата и докато имате документи за самоличност и разплащателна карта, няма за какво да се тревожите., то почивката с деца е далеч по- сложна за планиране. Новата реалност налага  да съобразите няколко неща, когато ви предстои пътуване.

Направете списък с детския багаж, не разчитайте, че няма да забравите нищо важно. Въпреки, че този списък е строго индивидуален заради възрастта и потребностите на детето, даваме ви ориентировъчен такъв с  няколко категории – дрехи, обувки, тоалетни принадлежности, любими играчки, книжки за приспиване, лекарства от първа необходимост, лека храна за пътя, спрей против насекоми и след ухапване. Ако пътят, прекаран в колата, или в самолет е дълъг, помислете за развлекателни игри, с които децата да понесат пътя по- лесно. След като сте предвидили всичко нужно за багажа следва друг важен компонент от почивката – мястото за настанаяване. Проучете предварително, преди да направите резервация за вашата почивка всички удобства за деца, с които разполага мястото. Попитайте за наличие на детска кошара, принадлежности, хавлии, детско столче за хранене. 

Следващото много важно нещо за изкарване на приятна почивка е храната. Проучете какви са опциите, за да сте подготвени. Разберете и вижте отзиви за какви места за изхранване има в близост , ако разбира се, не сте избрали хотел ол инклузив. Ако сте избрали къща за гости, вила, или друго място за самостоятелно настаняване разберете всичко, с което разполага даденото място – електроуреди, посуда и прибори и т.н. В тази връзка, в социалните мрежи може да намерите няколко групи , в които родители споделят своите отзиви за места за настаняване, които са подходящи за деца. В тях ще намерите информация и реални снимки за дестинации, подходящи за семейни почивки с отзиви за места за настаняване и контакти на собствениците. Има и редица мобилни приложения, които също биха ви били в помощ, за да изберете най- подходящото място сред множеството предлагани, според вашите изисквния. 

Още нещо също много важно, което трябва да прецените при избора си е какви атракции има в близост за деца – развлекателни съоръжения, детски кът, басейн, еко пътеки и т.н. Ако сте планирали по- дълга почивка, наистина тези удобства са от ключово значение, за да си починете пълноценно и вие, не само децата ви. 

Не излизайте от дома си без това! Да има и такава категория неща, които влизат в списъка със задължителен багаж за почивка. Такива са: бебешки кърпички, козметика, спрей против насекоми, слънцезащита, лекарства от първа необходимост при различни симптоми като разстройство, температура, кашлица, повръщане и др. Всъщност чудесната почивка с деца се дължи на предварителна подготовка. 

Няколко съвета, за да си прекарате добре на почивка с деца:

1. Не избирайте организирано пътуване с голяма група хора от рода 5 дни – 7 града. Този вид екскурзия е твърде изморително и скучно за децата. Задължително трябва да се предвиди време за почивка и забава за малките. Препускането от едно място на друго и разглеждането на множеството туристически забележителности може да бъде забавно и вълнуващо за вас, но не и за децата ви – дори да ви убеждават в противното, в повечето е точно обратното. 

2. Помислете добре за дестинацията – ако планирате почивка в морски курорт например , плажът трябва да бъде подходящ за деца, за да имат те пълната свобода за водни игри, но и да имате вие сигурност за тяхната безопасност. 

3. Предварително съобразете програмата си с обедния сън на детето. Това е важно условие, за да могат децата да бъдат отпочинали, когато пристигнете на мястото за настаняване и си осигурявате комфортно пътуване. Планирайте тръгване половин час преди времето му за сън. 

4. Спирайте за почивки по-често! Ако все пак не издебнете (или нямате) часовете за сън и пътуването ви е дълго, тогава планирайте маршрути, по които да спирате по-често за кратки разнообразни почивки. Дори да успеете да забавлявате детето, ако е под две годинки трудно ще го задържите вързано за повече време. Хубаво е да го “развържете”, пък било то и за 10-15 минутки.

5. Снабдете се с детски пробиотик и започнете приема му една седмица преди пътуване. Това ще ви даде доза сигурност, че при смяна на климат, или храна няма да се отрази негативно върху детското коремче. 

В заключение – пътувайте! Не се ограничавайте да си стоите вкъщи само защото с деца пътуванията са по – непредвидими и сложни! Спомените от ваканцията са незаменими, както за нас, така и за децата. А самата смяна на обстановката и създаването на щастливи спомени освобождават от натрупания стрес, от които не само ние – възрастните имаме нужда! 

Да, разбира се, не винаги денят, който сте планирали ще се развие начина, по който вие искате. Понякога детето може да не е в настроение, да се разболее, или просто да иска нещо, различно, от това, което вие сте планирали. Тогава, за да не си развалите почивката, на помощ идва компромисът!