Китайските учени представиха нова панорамна снимка от марсохода Чжурон

1
117
Добави коментар
redbul80
redbul80

Новото панорамно изображение от „Чжурон“. Натиснете тук, за да увеличите. Photo credit : CNSA/PEC

31 август 2021 г. 17:30 ч.

Светослав Александров. Китайските изследователи, работещи върху мисията на марсохода „Чжурон“, публикуваха нова панорамна снимка. На нея се вижда, че самоходният апарат е достигнал до обширна дюна. 

Към настоящия момент „Чжурон“ е изминал общо около 1 064 метра, като маршрутът на марсохода е в посока южно от спускаемата платформа. Учените искат да работят максимално дълго с мисията, тъй като от средата на септември започва принудителна двумесечна пауза на изследователската дейност поради факта, че Червената планета ще застане зад Слънцето. 

„През това време Земята, Марс и Слънцето ще се подредят почти в права линия и разстоянието между Земята и Марс ще е най-голямо“, съобщава Чжан Рончиао от китайската космическа агенция CNSA. „Електромагнитната радиация на Слънцето значително ще повлияе на комуникацията между марсохода, орбиталната сонда и наземното ръководство“.

Според китайските изследователи „Чжурон“ е събрал около 10 гигабайта данни от различните прибори в периода между месец май (когато бе осъществено кацането) и днешния ден.

Ако през месец ноември работата на марсохода бъде възобновена благополучно, той ще продължи да се придвижва сред равнината Утопия на юг, като ще достигне до пресъхнало древно крайбрежие.

Изображението, както и допълнителни графични материали, можете да свалите от този линк (с обяснения на китайски). 

https://www.space-bg.org/

https://www.cosmos.1.bg/

Добави коментар

Абонирай се
Уведомете за
0 Коментара
Inline Feedbacks
Виж всички коментари