Уникална годишнина: преди 10 години политици представиха ракетата Спейс Лонч Систъм

1
151
Добави коментар
redbul80
redbul80

14 септември 2021 г. 08:05 ч. Представете си какво би било ако политици, а не инженери конструираха ракети, пише космическият блогър и експерт Стивън Смит (линк). 

На 10-ти януари 1962 г. инженери от НАСА в космическия център Маршал оповестяват, че ще разработят тяхната ракета „Сатурн“ в по-голям вариант с пет двигателя и 7.5 милиона паунда тяга. Тази ракета ще може да изпрати хора към Луната. Инженерите са тези, които вземат решението, в специален център на НАСА, отделен от политическото влияние.

Първата ракета „Сатурн 5“ полита след по-малко от пет години, на 9-ти ноември 1967 година.

Сега си представете, че политиците са тези, които конструират ракета – и то не за конкретна мисия или цел, а за да съхранят работни места.

Именно това се случва на днешния ден преди десет години.

На 14-ти септември тогавашният сенатор Бил Нелсън и днешнен администратор на НАСА, както и пенсионираната му колежка Кей Бейли Хътчисън, представят в Сената нова ракета, която възнамеряват да възложат на НАСА – „Спейс Лонч Систъм“. Нещо повече – тези конгресмени прокарват законопроект, който обезкуражава иновациите. Законопроектът задължава американската космическа агенция да използва за строежа на ракетата само и единствено хардуер от совалките. И изисква ракетата да е готова най-късно на 31 декември 2016 година.

Според Стивън Смит и досега не е ясно кой точно е измислил конструкцията на ракетата. Знае се със сигурност, че събитието е доминирано от членове на Конгреса, като тогавашният администратор на НАСА Чарлз Болдън играе съвсем малка роля. На откриването той говори само пет минути, а през останалото време политиците се поздравяват колко работни места ще създадат.

В онзи ден сенатор Бил Нелсън казва: ракетата ще струва $10 милиарда.

През 2021 година равносметката е следната. НАСА е похарчила $17.2 милиарда, като още $2.6 милиарда ще бъдат профукани през настоящата фискална година. Което означава близо $20 милиарда ($19.8 да сме точни). Два пъти повече, отколкото Нелсън прогнозира през 2011-та. И ракетата, която трябва да е готова през 2016 година, все още не е полетяла. 

Ако добавя и аз нещо към думите на Смит, то е следното: днес Бил Нелсън, автор на тези абсурдни сметки, е администратор на НАСА.

За същия период от време, т.е. след 2011 г., Илон Мъск усъвършенства една тежкотоварна ракета „Фалкън 9“. Прави така, че първата ѝ степен да може да се приземява вертикално. Екипът му от инженери конструира свръхтежка ракета „Фалкън Хеви“, а от година и половина пилотираният кораб „Крю Драгън“ извозва хора до орбита.

Това е разликата между частния сектор, в който инженерите имат творческата свобода, и държавния, в който политиците диктуват кое как да се прави, ограничавайки инженерите. 

Кадър от огнево изпитание на „Спейс Лонч Систъм“. Photo credit : NASA TV