Световен форум ще търси решения за спиране недоброволното донорство на органи

2
131
Добави коментар
Novetika
Novetika

Пет организации, начело с базираната в американската столица Вашингтон „Лекари срещу насилственото отнемане на органи“ (DAFOH), организират Световна среща на високо равнище, за борба и превенция на насилственото отнемане на органи от живи, недоброволни донори.

Онлайн събитието, което започва на 17 септември 2021 г. и е отворено за безплатно участие от широката публика от цял свят, ще събере 35 експерти, политици и свидетели от 19 държави на пет континента, със симултанен превод на 10 езика. След всяка от сесиите е отделено време за въпроси и отговори.

Кулминация на срещата ще бъде във финалния ден, 26 септември, когато ще бъде представена Универсалната декларация за борба и превенция на насилственото отнемане на органи. Тя е създадена по аналог на Всеобщата декларация за правата на човека на ООН.

Уебинарите за разделени по дни и теми, както следва:

17 септември – медицински
18 септември – правни
19 септември – политически
24 септември – медийни
25 септември – гражданско общество
26 септември – политики и предложения за конкретни действия

За регистрация посетете този сайт: https://worldsummitcpfoh.info/

Наред с DAFOH, събитието се реализира благодарение на френската CAP Freedom of Conscience, Тайванската асоциация за международна грижа и трансплантация на органи (TAICOT), Корейската асоциация за етични органни трансплантации (KAEOT) и японската Асоциация за изследване на трансплантационния туризъм (TTRA).

Първа по рода си инициатива, с българска следа

Световната среща е първа по рода си инициатива – по своя мащаб и характер – която ще разгледа насилственото отнемане на органи от живи хора, не само като нарушение на медицинската етика и основните човешки права, но и като изключителна жестокост срещу човечеството.

„Системното избиване на хора с цел изземане на органите им в индустриален мащаб, е невиждано престъпление, което няма място в 21-и век“, се казва в прессъобщението за събитието.

То е „политически мотивиран акт, тъй като се цели в религиозни групи и малцинства, но също и в основите на нашата цивилизация“, се казва още в същия документ.

Този нов вид геноцид се извършва от комунистическия режим в Китай вече над 20 години, обясни специално за Новетика, Георги Плешков, член на DAFOH, и за него се знае от 2006 г.

Основни източници на органите са т.нар. „затворници на съвестта“, а именно последователи на духовното движение Фалун Гонг, уйгури, тибетци, мюсюлмани и християни.

Случващото се в Китай е потвърдено в редица международни разследвания, включително от базиран в Лондон Трибунал за Китай и докладчици на ООН.

През последните 15 години Европейският парламент, Конгресът на САЩ и правителствата на редица държави осъждат това престъпление чрез резолюции и законодателни промени. Но по икономически или дипломатически причини, световните сили все още не притискат Китай достатъчно, за да прекрати това позорно престъпление, казва Плешков.

„Надявам се, че в резултат на Световната среща, лекари, законодатели и обществото като цяло, ще получат по-добра представа какво представлява насилственото отнемане на органи от живи хора. Необходимо е целият свят да се обедини с твърда позиция срещу това зверство и да бъдат приложени подходящите мерки за спирането му.“

Сериозността на проблема представя в есенция и д-р Торстен Трей, водещ на събитието и изпълнителен директор на DAFOH:

„Насилственото отнемане на органи от живи хора е необясним и неописуем позор за човечеството. Никога досега в историята, авторитарен режим не е преследвал хора посредством физическо елиминиране и с помощта на самоподдържаща се, движена от печалбата инфраструктура за отнемане на органи. Инфраструктура, която също превръща получателите на органите св съучастници, тъй като търсенето им на органи захранва трансплантационните злоупотреби. Това трябва да е важно за цялото човечество.“