Тромбоза-7 ранни симптоми, които по никакъв начин не трябва да се пропускат

1
200
Добави коментар
balniroklinet
balniroklinet

Тромбозата е кръвен съсирек, който се получава, ако кръвта стане по- гъста. Това свойство е полезно в случай на нараняване – тогава лечението е по – бързо-но не е необичайно, когато съсиреците могат да бъдат опасни за здравето и дори за живота ви. Рискът се увеличава, ако наскоро сте претърпели продължително пътуване със самолет, кола или автобус; ако приемате орални контрацептиви, ако водите заседнал начин на живот…

Важно е да знаете първите симптоми на образуването на кръвни съсиреци – и да потърсите медицинска помощ навреме. Знаете ли как да разпознаете съсирека?

Мускулни Крампи на краката

Много пациенти, които са имали съсирек в долните крайници, казват, че точно преди атаката често са имали крампи в краката. Ако това е вашият случай, не забравяйте да се свържете с Вашия лекар – ако пропуснете съсирек, последствията могат да бъдат наистина сериозни.

Изтръпване на крайниците

Познато ли е усещането за стотици игли, сякаш се впиват в ръката или крака ви? Ако този симптом ви настига често и особено ако чувствате изтръпване само в едната ръка или крак, определено трябва да се консултирате с лекар възможно най-скоро. Защото този вид изтръпване е един от класическите симптоми на тромбозата.

Бледа кожа

Тромбът затруднява нормалната циркулация на кръвта, което води до бледност на кожата в определени области  Ако забележите, че единият ви крак (или част от него) е по-блед от другия, спешно се консултирайте с лекар-това може да е сериозен сигнал.

Промяна на температурата на кожата

Друг често срещан ранен симптом на образуването на тромб е промяната в температурата на кожата. Поради нарушен кръвен поток, областта на кожата над мястото на образуване на тромба може да стане по – студена или по-топла-и това е причина да се консултирате с лекар възможно най-скоро!

 

Болки в гърба

Забелязвайки периодични болки в гърба, едва ли подозираме съсирек. Ако кръвен съсирек се образува в областта на таза или една от коремните вени, той може да се прояви чрез болки в гърба – ако забележите подобни симптоми, консултирайте се с лекар възможно най-скоро.

Прекомерно изпотяване

Този симптом трябва да ви предупреди, ако се проявява в комбинация с други ранни прояви на тромб, за които говорихме по-горе. Най – често се появява повишено изпотяване, ако се образува тромб в областта на сърцето или белите дробове-много опасен симптом.

 

Задух

Друг симптом, който може да предупреди за образуването на тромб в белите дробове, е недостиг на въздух. Не забравяйте да се консултирате с лекар, ако забележите нещо подобно-това може да бъде наистина сериозно.

 

Лекарят обясни как времето влияе върху нивата на кръвната захар

Вашият перфектен подарък според зодията

Какво се случва с човешкото съзнание по време на клинична смърт?

Вълшебната сила на кристалите

Симптоми на венозна тромбоза в краката