УСПЕХ: Пилотираният космически кораб Крю Драгън с четирима туристи се завърна на Земята!

1
173
Добави коментар
redbul80
redbul80

Снимка от приводняването на „Крю Драгън“. Photo credit : SpaceX/Inspiration4

19 септември 2021 г. 09:00 ч.

Светослав Александров. Частната космическа мисия „Inspiration4“ приключи успешно, след като пилотираният космически кораб на СпейсЕкс „Крю Драгън“ извърши приводняване в Атлантическия океан тази нощ в 02:06 ч. българско време. 

Експедицията бе финансирана от милиардера и бизнесмен Джаред Айзъкман, ръководител на компанията Shift4 Payments. Той изкупи местата на борда на „Крю Драгън“ за себе си и още трима души, нито един от които не е богат и не би могъл да си позволи космически полет. Съответно „Inspiration4“ дари надежди, че това е началото на епоха, в която космосът ще стане по-достъпен за всеки един от нас. Към Айзъкман се присъединиха Хейли Арсено, лекарка, преживяла рак на костите и първият астронавт с протеза, преподавателката Шан Проктър и бившият военен Крис Сембовски.

Полетът бе част от масивна кампания за набиране на средства за Детската изследователска болница „Св. Юда“ в Мемфис. Идеята на Айзъкман бе да привлече вниманието на обществото и да събере $200 милиона за проучвания в сферата на детските онкологични заболявания. Макар че космическата експедиция може да се възприеме като туристическа, Айзъкман, Арсено, Проктър и Сембовски бяха преминали през серия от сериозни тренировки и проведоха множество научни експерименти. 

Този характер на „Inspiration4“ бе и основната причина, поради която мисията не бе критикувана от обществото със същата страст, с която хората критикуваха изстрелванията на кораба „Юнити“ с Ричард Брансън и „Ню Шепърд“ с Джеф Безос по-рано през това лято. Съвсем естествено тогава мнозина сметнаха, че полетите на Брансън и Безос са проява на егоизъм. 

Но докато Брансън и Безос летяха в космоса по суборбитална траектория, едва надхвърляйки 80 и 100 километра височина (колкото да покрият минималното изискване за космически полет), „Inspiration4“ бе орбитална мисия. И не просто това – корабът „Крю Драгън“ летя в 590-километрова орбита. През цялата история на космонавтиката е имало само 15 други пилотирани експедиции, когато хора са се отдалечавали от нашата планета на по-голямо разстояние от 500 километра – по време на деветте мисии „Аполо“ до Луната, двете мисии „Джемини“ във високи орбити и четирите совалкови мисии до телескопа „Хъбъл“. При това подобна експедиция не е провеждана след 2009 година, когато бе последното обслужване на „Хъбъл“. 

Сега, когато „Inspiration4“ е в историята, равносметката е, че този първи изцяло частен орбитален полет премина гладко, изключвайки някои съвсем дребни проблеми. Един от тях касаеше повреда на температурен датчик на двигател „СуперДрако“. Отказа и един от вентилаторите на тоалетната. Но ръководството на полета успя да овладее тези аномалии и мисията премина по план.

Частната експедиция бе проведена независимо от НАСА и освен това американската компания СпейсЕкс не е приключила с пилотираните полети през 2021-ва. Следващият пуск с хора ще бъде проведен на 31-ви октомври и този път ще е за нуждите на НАСА, като фирмата ще извози поредния четиричленен екипаж до Международната космическа станция. След това в началото на 2022 г. ще има нов частен полет, спонсориран от компанията Аксиом.

По думите на Бенджи Рийд, ръководител на пилотираната програма към СпейсЕкс, навлизаме в период, в който компанията на Илон Мъск все по-често ще изстрелва хора в космоса. Очаква се годишно да има поне шест старта на кораби „Крю Драгън“. 

Изгледайте видео от кацането на „Крю Драгън“ на този линк в Youtube

https://www.space-bg.org/

https://www.cosmos.1.bg/