Големината на ливадата – фактор при избор на машина за поддръжката ѝ

1
129
Добави коментар
GrigorNik
GrigorNik

Редовното косене е ключът към красива, зелена ливада, оформена в перфектната форма. За тази задача ви трябва качествена косачка, съобразена с мащабите на градината ви. Как да подберете правилната косачка и какво е най-важното при нейния избор?

Не пропускайте да прочетете нашето ръководство, представено по-надолу.

Косачка за малка ливада – най-подходящи са ръчните или ротационни косачки, които се задвижват от потребителя. Тези компактни продукти са много добро решение за лесно маневриране около различните композиции и по целия терен. Те са много лесни и за съхранение.

Косачка за малка до средна ливада – тук ви препоръчваме електрическите косачки за трева, с които ще работите много лесно. Те са много интуитивни при маневриране и повечето модели са с включена кофа или торба за събиране на окосената трева.

Предимствата на електрическите косачки са, че са почти безшумни и имат енергоспестяващи модели. Косачките от този тип имат още две разновидности – електрически косачки роботи и акумулаторни електрически косачки. 

Косачки за средна до голяма ливада – тук най-подходящи са бензиновите косачки. Те са с по-висока мощности, по-тежки са и с по-големи размери от предходните модели. Предлагат се самоходни бензинови косачки, които са предназначени за употреба до над 500 кв.м.

Какво още да търсим в една косачка
Избор на желаната ширина на косене

Косачките са с различна ширина на косене. Логично, колкото по-широка косачка изберете, толкова по-бързо ще завършите с косенето на тревата. Специалистите препоръчват да изберете ширината на косачката според големината на вашата ливада:

малка до средна ливада – ширина на косене 29-33 см.;
средна до голяма ливада – 38 см.;
голяма ливада – изберете косачка с ширина на косене 38 см и повече.

Мощност

Това е много важен критерий за избор на косачка. Мощността и скоростта се определят във ватове и обороти в минута. Тези характеристики са посочени на всеки продукт. Изборът на мощност зависи най-вече от големината на ливадата – колкото по-малка е тя, толкова по-ниска мощност ще ви свърши работа. Обикновено електрическите косачки са с мощност 500 W и 1300W, а бензиновите са по-мощни. 

Регулируема височина на косене

Повечето модели позволяват регулиране на височината на косене. Тази функция е много полезна, тъй като позволява косене на тревата с точната височина – чрез увеличаване и намаляване разстоянието между ножовете и земята. Различните видове косачки имат две опции за регулиране на височината – може да зададете точно желаната височина на косене или да изберете някоя от стандартните височини. 

Събиране на трева

Ръчното събиране на трева не е много удобно, защото трябва да минете отново с гребло. Повечето модели притежават торба или кофа за окосената трева, което може да ви спести много усилия и време. 

Тример за трева

Тримерът за трева е удобството, което ще ви се осигури, при необходимост от разчистването на огради, стени и цветни лехи. Инструментът е много подходящ за малки тревни участъци на неравномерни терени. 

Мулчираща косачка

Тези видове косачки имат задачата да нарежат окосените стръкчета трева ситно, които след това се издухват равномерно. Вече окосеното се превръща в свеж остатък, а самата дейност не позволява на почвата да изсъхне и се намалява вероятността от развитие на гъбички. 

Косенето на трева е важна дейност за всеки терен – не подценявайте работата и си осигурете възможно най-удобното и практично решение за вашата ливада!