НАСА сключи договор с Аероджет за производството на ракетни двигатели за кораба Орион

1
157
Добави коментар
redbul80
redbul80

22 септември 2021 г. 10:31 ч. Вчера НАСА съобщи, че агенцията е връчила договор на частната компания Аероджет Рокетдайн за фиксирана сума от $600 милиона. Договорът влиза в сила от 21 септември и е за период до 23 септември 2032 г., като през това време трябва да се произведат ракетни двигатели за космическите кораби „Орион“ за по-късните мисии на програмата „Артемис“ – от „Артемис 7“ нататък. 

Това е така, тъй като за първите мисии на „Артемис“ има двигатели – те са взети от американските космически совалки. Но совалките бяха възвръщаеми, докато сервизните модули на „Орион“ ще се изхвърлят след всеки полет.

Това е поредното доказателство, че докато новите частници в САЩ предприемат сериозни стъпки напред по посока на възвръщаемостта и се стремят да си рециклират компонентите, цялата програма „Артемис“ е гигантски скок назад към ранната космическа надпревара. Всичко е еднократно и се изхвърля, нищо не се рециклира. И най-умопомрачителното – частите от совалките се адаптират за първите мисии за „Артемис“, след което ще бъдат изхвърлени и поради това се налага производството на нови.

Каква колосална неефективност и загуба на средства. 

Първата сглобена ракета „Спейс Лонч Систъм“ за дебютната мисия „Артемис 1“ до Луната. Photo credit : NASA