Американската космическа индустрия притисна НАСА да вземе мерки, за да не остане без станция

2
182
Добави коментар
redbul80
redbul80

25 септември 2021 г. 10:55 ч. Представители на космическата индустрия в САЩ поискаха от НАСА да подсигури такива мерки, че частните космически станции да бъдат въведени в експлоатация преди предстоящото пенсиониране на МКС през 2030-та, в противен случай геополитическите последствия за Щатите ще бъдат колосални.

Това стана ясно по време на изслушване в подкомисията за космонавтика към Камарата на представителите на американския Конгрес, съобщава СпейсНюз.

„Предизвикателството да осигурим плавен преход е много по-сериозно днес, отколкото когато все още разполагахме с космически совалки, тъй като нашата зависимост от космическите активи е далеч по-голямо и други се опитват да заемат всякакви евентуални празни пространства“, съобщава Джефри Манбър, изпълнителен директор на частната компания НаноРакс. НаноРакс е една от фирмите, която иска да разработи собствена космическа станция. „Няма място за грешка, за да не отстъпим лидерството на други държави“.

Манбър най-вече има предвид Китай. Напомням на читателите, че по-рано през годината страната започна да строи своя собствена станция. През изминалия месец Манбър предупреди, че вече е загубил клиент, който е предпочел да изстреля полезен товар на китайската станция, вместно на МКС посредством услугите на НаноРакс.

Проблемът е, че НАСА не получава достатъчно бюджет за комерсиализацията на околоземна орбита. За 2020 и 2021 г. агенцията поиска по $150 милиона долара, но получи само $15 и $17 милиона. Това не е достатъчно за създаването на нови платформи и станции.

Международната космическа станция – общ вид. Photo credit: NASA