Най-иновативните нации в света и мястото на България – WIPO публикува своят годишен индекс за иновации

1
174
Добави коментар

WIPO публикува своя Global Innovation Index за 2021, където по традиция оценява степента на иновации в над 130 държави по света.

Тази година най-иновативната нация е Швейцария, следвана от Швеция, САЩ, Великобритания и Южна Корея.

Топ три на най-иновативните държави по региони е следния:

България се намира на 35 място в класацията, като интересното тук е че тя е на второ място, след Китай, в групата от страни със средно ниво на доходи, които имат представяне над очакваното.

Индексът за иновации е изключително показателен не само за степента на развитие на една държава но и за нейната пазарна конкурентноспособност. Не е случаен фактът, че най-развитите държави са в челото на тази класация.

Добарта новина за България е че страната се намира в първата група от държави, като за сега очакванията за развитие в това отношение са по-скоро положителни.

Голяма роля за това играе не само разрастващата се IT индустрия, чиито годишни ръстове са впечатляващи, но и привличането на чуждестранни компании, които отварят развойни дейности.

Естествено влизането в топ 30 изисква много повече от това, като например по-ясна и директна връзка между бизнеса и научната дейност, както и създаване на среда за по-добро и качествено финансиране на нови изследователски разработки и проекти.