Как да избегнем есенната умора и да не изпадам в депресивни настроения

1
142
Добави коментар
GrigorNik
GrigorNik

Есента е красив и магичен сезон, когато природата облича нова пъстра премяна, а вечерите у дома стават някак по-уютни. Но за много хора, този сезон е свързан с меланхолия и депресивни състояния.

Защо се появява есенната депресия?

Есента настъпва след края на лятото, през което сме преживяли вълнуващи моменти и много щастливи емоции. Изведнъж, температурите падат, дните стават по-къси, връщаме се към обичайния си ритъм на живот и трябва отново да свикнем с натоварения график. Освен това, все по-често започва да вали и навън да бъде мрачно, което още повече влияе на минорното настроение. Не на последно място, намаленото количество на витамин D, което се синтезира от ултравиолетовите лъчи, също намалява и влияе на начина, по който се чувстваме.

Какви са симптомите на есенната депресия?

Характерните за есенната депресия симптоми много наподобяват тези на класическата депресия. А ето кои са те:

Постоянна умора
Апатия и отчаяние
Понижено самочувствие
Ниска концентрация
Чести промени в настроението
Безсъние и неспокоен сън

Разбира се, правим уговорката, че тези симптоми за характерни и за различни други и психически и физически състояния, затова е необходимо да се консултирате с лекар, ако продължат твърде дълго.

Как да се справим?

Ако наистина се касае за есенна депресия, има някои лесни и ефективни методи, които ще ви помогнат да се почувствате по-добре и да не задълбочите проблема. И ние с радост ще ги споделим с вас!

Осигурете си повече светлина

Погрижете се да ви е светло колкото се може по-дълго у дома и в офиса. Дръпнете пердета и щори и пуснете есенните лъчи вътре. Освен това, си осигурете повече свеж въздух, проветрявайки по-често. Доказано е, че свежият въздух подобрява работата на мозъка, както и концентрацията.

Украсете дома си

Или пространството, където прекарвате най-много време. Сезонната декорация е нещо, което е необходимо да правите винаги, а не само около коледните празници. Добавете подходящи картини или красиви есенни декорации, придружени със свеж есенен букет. По този начин, ще се усмихвате всеки път, когато влезете у дома или в офиса и там ще ви бъде по-уютно. Същото важи и за специфични за сезона ястия. Смяната на рутината също помага за подобряване на настроението.

Спорт

Както при всички проблеми с психиката, спортът е отлично средство за справяне. С негова помощ, освен че изразходвате излишната енергия и се поддържате във форма, повишавате тонуса си. А оттам, ставате по дееспособни и мотивирани, а и дори може да се сдобиете с нови творчески идеи.

Открийте ново хоби

Като споменахме творчески идеи, няма как да не ви посъветваме да откриете ново хоби. Или да започнете отново вече забравено такова. В сезона, когато прекарваме повече време у дома, можете да отделите време за книги, които винаги сте искали да прочетете, да рисувате, бродирате, или каквото ви прави щастливи. Подреждането и организирането на дома също може да помогне.

Ако горепосочените методи не ви помогнат да се справите с есенната депресия, препоръчваме да се консултирате с психолог. Този вид специалисти отлично разбират вашата психика и ще ви дадат различни съвети, за да се чувствате отлично. И не забравяйте, всяко нещо е преходно, включително и есента!