Козметичните продукти могат да бъдат и опасни

7
Добави коментар
ani4ka_08
ani4ka_08

Puls.bg

  |   19 октомври 2009
  |   Коментари 0

Според американски учени, козметичните продукти и кремовете които помагат за изглаждане на бръчки, могат да увеличат риска от рак.  

  Продуктите, които милиони жени по света използват, всъщност премахват най-горния защитен слой на кожата и я правят уязвима.  

Според д-р Сам Епстийн, професор по екологична и професионална медицина от Университета на Илинойс и председател на американската Коалиция за предотвратяване на рака, действието на слънчевите лъчи и опасните токсини повишава риска от развитие на онкологично заболяване.  

  Според експертите алфа хидрокси киселините, които се съдържат в популярните марки кремове, са едни от най-опасните козметични продукти на пазара.

Във Великобритания няма изискване да се слага предупреждение върху кремовете, съдържащи алфа хидрокси киселините , но Американското управление за контрол на храните и лекарствата (FDA) предупреждава потребителите, че активната съставка в кремовете против бръчки разрушава връхните слоеве на кожата и причинява тежки изгаряния,отоци и болка, а също позволява в нея да навлизат други  токсични продукти.  

Напоследък зачестиха и научните публикации,  според които  наночастиците, използвани в кремове за лице и други козметични продукти, може да са вредни за организма. Авторите на изследването се позовават на доклад, изготвен от водещата британска асоциация на потребителите.  

Много от големите козметични компании  редовно използват наночастици, 1000 пъти по-тънки от човешки косъм, като не винаги се съобщава за това на потребителите. Друг сериозен проблем е, че комп  

Това обаче невинаги се съобщава на потребителите или компаниите не взимат достатъчни мерки да установят дали наночастиците нямат вредни ефекти.  

Потребителската асоциация например е установила, че 87% от потребителите не са наясно за употребата на наночастиците. От 67 компании, запитани дали продуктите им са безопасни, са отговорили само 17 и от тях само 8 са били готови да дадат информация за употребата на наночастици в продуктите си.  

Експертите обясняват, че поради размера си наночастиците могат да проникнат през защитните бариери в тялото, като тези около мозъка, или в бебето, развиващо се в утробата.  

Освен това наночастиците от даден химикал може да имат различни свойства от по-големите частици на същия материал.