Български песни – ТОП 10 за всички времена

1
586
Добави коментар
atti
atti

1. Дует Авеню – Бягство

Авеню е български мъжки поп дует, създаден в София през 1989 г.

Представен е от Боби (Борислав) Иванчев (р. 9 август 1966) – вокал и автор на музиката и Заки (Велизар) Соколов (р. 11 март 1967) – вокал и автор на текстовете.

Авеню е първата попаднала дума пред очите на Заки и Боби, ненуждаеща се от превод.

Най-големият им хит е песента „Бягство“. През 2009 година, по случай двадесет годишнината си, дуетът издава музикална антология. Тя включва вече познатите песни в нови аранжименти, както и напълно новата песен „Завръщане“.

 

2. Орлин Горанов – Светът е за двама

Орлин Александров Горанов е български оперен и поп певец.

Роден е на 8 август 1957 г. в Берковица.

 

Орлин Горанов е възпитаник на хор „Бодра смяна“. Музикалната му дарба и великолепните гласови данни са открити от Стефан Диомов по време на военната му служба в Ансамбъла на ГУСВ, чийто солист остава до 1985 г.[1]

По време на годините, в които се провежда конкурсът „Мелодия на годината“, е един от водещите (от 1986 г.). През 1980-те и 1990-те години особено популярен е дуетът му с Кристина Димитрова.

Още през дебюта му на „Младежкия конкурс за забавна песен“ през 1978 г. представената от него песен „Интимно“ (муз. Стефан Диомов) печели „Първа награда“

 

 

3. Диана Експрес – Наследство

 

Диана Експрес е българска рок група, създадена от Митко Щерев през 1974 г. в град Ямбол.

В периода 1974 – 1984 г. той открива и създава в Диана Експрес млади певци, които после стават звезди: Васил Найденов, Георги Станчев и Илия Ангелов.

 

За кратко време в Диана Експрес преминават Чочо Владовски и Юксел Ахмедов от Фоноекспрес. Едни от най-популярните песни на групата са „Синева“ с Васил Найденов, „Душа“ с Георги Станчев, „Блус за двама“ с Илия Ангелов. Диана Експрес съществува активно повече от 10 години. От 2006 г. групата се състои само от Митко Щерев и Илия Ангелов.

През 1998 година излиза компактдиск с най-популярното от Диана Експрес, в нов денс аранжимент, като голяма част от песните са изпълнени от певицата Галя.

4. Силвия Кацарова и Васил Найденов – Моля се

Полезен сайт за музика за тези песни е – http://xn--3-wtbj.net/

Силвия Кацарова е популярна българска поп-певица, вокалистка на LZ. Силвия Кацарова е популярна българска поп-певица, вокалистка на LZ.

 

Силвия Кацарова (с рождено име Силвер Нури) е българска певица от турски произход. Има разтрогнат брак с музиканта Милчо Кацаров, с когото имат едно дете – Теди Кацарова, която също е певица.

 

Със своя талант, специфичен тембър и маниер на изпълнение, повлиян от ритъм енд блус и соул, тя има определяща роля за успеха на LZ. Песни като „Бяла въздишка“, „Големият кораб минава“, „Топъл дъжд“, „Обещай ми любов“ се превръщат в шлагери през 80-те, както и хита ѝ с Васил Найденов „Огън от любов“.

Прекарала детството си в Добрич, тя се премества с родителите си в Хасково през 1969 г., където завършва икономическия техникум. С помощта на преподавателите Лили Ненкова и Ирина Чмихова успява да се подготви за кандидат-студентските изпити в Естрадния отдел на Музикалната академия, която завършва в класа на Евгений Комаров. В началото на кариерата си добива опит в различни жанрове – от циганско-руските романси до джаз-рок с квинтета на пианиста Марио Станчев.

 

5. Георги Станчев – Ти ужасно закъсня

Георги Станчев е български поп певец, музикант и композитор. Георги Станчев е български поп певец, музикант и композитор.

 

Роден е на 1 юни 1951 г. в София. Наред с Васил Найденов и Орлин Горанов, той е един от певците с ярка индивидуалност, които се появяват в българската популярна музика в началото на 1980-те години.

Възпитаник на школата при Детския радиохор, той има изяви в художествената самодейност с група „Стандарт“ при читалище „Васил Левски“. Като солист на група „Диана Експрес“ (1979 – 1981), необикновеният му глас привлича вниманието на специалисти и публика, а песента „Душа“ (музика Митко Щерев) му носи голяма популярност („Мелодия на годината“, 1980).

През 1990 г. записва баладата „Ти ужасно закъсня“, която се превръща в една от най-популярните песни в историята на българската поп музика.

Освен „Шепот“, „Душа“ и „Ти ужасно закъсня“, друга хитова песен на Георги Станчев е „Бъди звезда до края“.

 

6. Кристина Димитрова и Орлин Горанов – Детски спомен

 

Кристина Димитрова Димитрова (31 юли 1960, София) е известна българска поп певица. Кристина Димитрова Димитрова (31 юли 1960, София) е известна българска поп певица.

Завършва Естрадния отдел в Музикалната академия в класа на Стефан Анастасов (1981).

Солистка на оркестрите „Феротон“ (художествен ръководител Тончо Русев), „Спектър“, „Метроном“ (диригент Панайот Славчев), „София“ (диригент Димитър Симеонов) и „Динамит брас бенд“.[1]

Hай-голям принос за утвърждаването ѝ имат композиторката Мария Ганева (която написва много от най-популярните и песни) и Иван Тенев (неин продуцет, съпруг и автор на почти всички текстове).

Особена популярност придобива дуетът ѝ с Орлин Горанов (от 1983), който използва формулата на успеха на Ал Бано и Ромина Пауър („Детски спомен“, „С днешна дата“…).

Има издадени албуми с Орлин Горанов, с когото имат записани много дуетни песни.

Участва във VIP Brother 7 през септември 2015 г.

Аналогична музика може да намерите и на гръцкия сайт – https://mp3greek.gr/

7. Лили Иванова – Стари мой приятелю

 

Лиляна Иванова Петрова, по-известна като Лили Иванова, е българска поп певица.

 

От 1961 г. развива непрекъсната изпълнителска и концертна дейност, записва песни и албуми, има медийни изяви, участва в телевизионни програми, снима се във видеоклипове. В знак на уважение за приноса ѝ към българската популярна музика понякога е наричана „Примата на българската естрада“.

Лили Иванова твърди, че поредица от малки знаци са я подтикнали към това да пожелае да се занимава сериозно с пеене.

Единият е случайно дочут разговор между бъдещия ѝ съпруг и негов колега, че тя има талант и би могла да добие известност и пари от музика.

Друг знак е окуражаващо предсказание на ръка от възрастна циганка. Трети знак е силното впечатление от изпълнението на песента „Камино“ от певицата Ирина Чмихова на концерт в читалището в Кубрат.

Лили Иванова моли певицата да ѝ даде текста на песента, тя ѝ казва, че ще го направи, когато се прибере в София, но така и забравя да го направи. Текстът бива свален от нейни приятели, които са направили любителски магнитофонен запис на концерта и така тя разучава песента.

8. Сигнал – Сбогом

          

„Сигнал“ е рок група, създадена в София през юни 1978 година от Йордан Караджов, Христо Ламбрев, Румен Спасов и Георги Кокаланов.

Първия си албум „Вечен кръстопът“ групата записва през 1979 г. В над 40-годишната си кариера издават 11 студийни албума и изнасят хиляди концерти. Тя е една от българските групи с множество концерти извън България. Най-известните им хитове са „Липсваш ми“, „Мина и Лора“, „Сляп ден“, „Спри се“, „Спомен мил, спомен мой“, „Зелени сигнали“, „Между ад или рай“, както и култовите „Сбогом“, „Да те жадувам“ и „Може би“.

За своята 35-годишна история музикантите са издали 18 албума, изнесли са над 6000 концерта и имат повече от 500 000 продадени плочи.

14 песни на Сигнал са в класацията на БГ радио „500-те най-велики песни на България за всички времена“.

На 1 юни 2013 г. е наречена звезда на името на групата. По повод навършените 35 години от създаването на групата (1 юни 1978 г.) музикантите получават за рождения ден на групата сертификат, който удостоверява, че звездата RA 17:36:37.60 +48:35:08.00 dec 5.37 mag в космоса вече официално е кръстена на името на състава.

9. Мария Нейкова – Вървят ли двама

Мария Нейкова е българска поп певица и композиторка. Мария Нейкова е българска поп певица и композиторка.

 

Мария Нейкова е родена на 21 декември 1945 г. в град Пловдив. Висшето си музикално образование завършва в Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство в Пловдив, а през 1968 г. завършва полувисшия Естраден отдел към БДК в София.

Кариерата ѝ като изпълнител започва през 1968 г. и още на следващата година получава първа награда на фестивала „Златният Орфей“ за песента „Закъснели срещи“ в дует с Михаил Белчев.

Мария Нейкова е авторка на около 100 поп песни. Особено популярна е песента ѝ „Светът е за двама“ (1980 г., изп. Орлин Горанов). Пише също така музика за филми и театрални спектакли.

Умира на 1 август 2002 г., на 56-годишна възраст, в София.

 

10. Милица Божинова & Илия Ангелов – Скъпа Моя, Скъпи Мой

 

Илия Ангелов е български поп певец, композитор, аранжор и китарист. Поредният солист, който дължи популярността си на групата „Диана експрес“ и Митко Щерев.

 

На 6 годинки започва да се учи да свири на акордеон и запява първите популярни тогава песни „Марина, Марина“ на Рико Граната и „Памучните полета“ на Удо Юргенс. Освен че ходи на школа по акордеон, тренира лека атлетика и дори участва на републиканско първенство на 1000 метра. За известно време тренира и туристическо ориентиране. Занимава се с изобразително изкуство.

Първата му солова песен е отново композирана от Митко Щерев – „Защото съм такъв“. След десетилетие през което работи в Скандинавските страи с оркестри из увеселителните заведения, се решава да започне самостоятелна кариера. Още в първия опит – песента „Ключ от чужда стая“, му носи Голямата награда „Златният Орфей“ през 1995 (песента е обявена за „хит на годината“ от наградите „Орфей“).

Изпълнява песента към филма „Скъпа моя, скъпи мой“ (1985) в дует с Милица Божинова.

Милица Божинова е българска поп певица. Тя е позната повече в музикалните среди като солистка на вокална група „Тоника СВ“, основана от Стефан Диомов през 1980 г.

Милица Божинова е родена на 4 юни 1957 г. в София. Пътя ѝ предопределят родителите, които пеят в столичния хор „Родна песен“.

Някои от тези ритми може да намерите и на подобен сайт за турска музика – http://indirsarki.com/