Режимът на Путин забрани всякакви неудобни новини за Роскосмос, включително репортажи за прогнози, икономически проблеми и…

1
140
Добави коментар
redbul80
redbul80

Снимка от срещата през август 2019-та между Владимир Путин и Дмитрий Рогозин. Фото: Роскосмос

1 октомври 2021 г. 21:56 ч.

Светослав Александров. Спомняте ли си репортажите за корупцията и кражбите, които спъваха строежа на новия руски космодрум Восточний? А затова как един от шефовете на строителните фирми бе арестуван, задето кара облицован с диаманти Мерцедес? А затова как всяка една от пет вложени рубли във военно-промишления комплекс на Русия се губи заради злоупотреби? 

Отсега нататък няма да можете да четете новини по тези теми. Режимът на Путин ги забрани. 

Тази вест бе съобщена от журналиста Дъг Месер, който от своя страна се позова на The Moscow Times. Същата новина по-рано бе съобщена и на страниците на РИА Новости.

За какво иде реч? Федералната служба за сигурност (ФСБ), наследникът на КГБ, публикува подробен списък за данни, които, ако бъдат превеждани от местните журналисти на чуждестранен език и впоследствие предоставени за чужди държави или частни лица, ще се считат за шпионаж, а журналистите и блогърите, които ги предоставят, ще могат да бъдат обвинявани като чуждестранни агенти. Специално репортажът в РИА Новости подчертава, че тук не става въпрос за държавна тайна, а за широк кръг информация, която по някакъв начин „би могла да се използва срещу безопасността в Русия“. Списъкът, засягащ руската космическа агенция, конкретизира следните забранени теми: „информация за финансовото състояние на Роскосмос, финансово-икономически прогнози за развитието на агенцията, сведения за проблеми, в това число финансово-икономически, които водят до задържане на развитието на космическата корпорация“.

Ембаргото вече води до последствия – например известни журналисти и блогъри, на които разчитах като източници за статиите на КОСМОС БГ, вече не се чувстват достатъчно спокойни, за да отразяват космически новини. Сред тях е Катя Павлюшченко.

„Списъкът предвижда изключения за отразяването на научни, технологични и напълно граждански космически дейности“, пише Павлюшченко в Туитър. „Но в Русия гражданската и военната космонавтика са тясно обвързани и никога не знаеш кога си стъпил в минно поле. Това означава, че засега няма да мога да отразявам руските космически новини“. 

Те това е положението, драги зрители. Знам, че много от вас недоволстваха заради начина, по който космическите новини бяха отразявани на КОСМОС БГ. Досега за тези новини разчитах предимно на рускоезични репортажи. Отсега нататък няма спор, че репортажите ще са „всьо в парядке“.

Каквото и да се случва. 

https://www.space-bg.org/

https://www.cosmos.1.bg/