LG Prada 3.0 – стилен и мощен

1
191
Добави коментар
pepimili
pepimili

Общи впечатления и основни възможности

Общи впечатления

Мобилни телефони от GSMhit.com

Дизайнът на устройството се отличава с всички концептуални идеи на Prada – безупречна елегантност, сдържаност и простота. Характерен за модната къща е и черният цвят. Лицевият панел е покрит със защитно стъкло, кантът по ръба е направен от здрава тъмносива пластмаса, а задният панел е украсен с текстура Prada Saffiano, която е приятна на допир.

Конструкцията е безупречна, не се наблюдават никакви луфтове или лабилни елементи, а задният капак не проскърцва при стискане. Апаратът е с размери 127 х 69 х 8.5 мм. и тежи 138 гр. На лицевия панел ще видите сензорите за осветление и приближение и обектива на фронталната камера. Под дисплея има сензорни бутони, които са видими само при активирана подсветка – това е донякъде объркващо, защото дори и на дневна светлина не винаги ще разбирате къде са. Подсветката е бяла и ярка.

В горната част на устройството ще намерите стандартния 3.5-милиметров изход за слушалки, бутона за включване/изключване на апарата, бутона за активиране на камерата и microUSB-изхода, който е покрит с метално плъзгащо се капаче. Бутоните и самото капаче са изпълнени в един и същ стил, подобен на този при iPod. Двата бутона за регулиране на звука са разположени от лявата страна. Обективът на основната камера традиционно се намира на задния панел. Слотовете за SIM-картата и допълнителната памет са под задния капак.

Дисплеят е сензорен NOVA-Plus (IPS-LCD) с разделителна способност 480 х 800 пиксела (4.3 инча диагонал, 56 х 93 мм.), възпроизвежда до 16 млн. цвята. Плътността е 216 ppi. Сензорът е много чувствителен, поддържа се multi touch с обработка на до 10 едновременни докосвания. Качеството на изображението е отлично, ъгълът на видимост е максимално широк, при наклон само леко се намалява яркостта, но цветовете не се изкривяват.

На пряка слънчева светлина изображението избледнява, но остава четимо. Яркостта може да се регулира ръчно или автоматично с помощта на вградения сензор за осветлението. Достъпен е и режим за спестяване на енергията.

Батерията е литий-йонна BL-44JR с капацитет от 1540 mAh. Производителите гарантират до 330 ч. работа в режим на готовност и до 5 ч. работа в режим на разговор.

Въпреки споменаваното в описанията на модела намалено енергопотребление на дисплея, батерията се изхабява доста бързо дори без ползване на мобилен интернет. Можете да разчитате на 6-7 часа работа при 15-20 мин. разговори, 2 часа сърфиране в интернет чрез мобилната мрежа, 2 ч. Wi-Fi и 1 час снимане с камерата (снимки и видео).

Камера

Основната камера е 8МР с автоматичен фокус, а фронталната – 1.3МР без автоматичен фокус. За снимане по тъмно разполагате със светодиодна светкавица. Максималната резолюция на снимките е 3264 х 2448 пиксела за основната камера и 1280 х 960 пиксела за фронталната. Видеозаписите са до 1920 х 1080 пиксела при скорост на записа от 30 fps.

Получените снимки са с много добро качество, камерата предлага добър баланс на бялото, висока детайлизация и достатъчно широк ъгъл на видимост. Видеозаписите достигат качество FullHD и също са добри, недостатък е само липсата на стереозвук и автоматичен фокус.

Камерата се управлява чрез сензорния дисплей, интерфейсът е удобен и интуитивен. Можете да фокусирате по точка на екрана („тъч-фокус“) или просто да натиснете бутона на камерата, при което апаратът ще фокусира автоматично. Настройките са следните:

Фокус – автоматичен, проследяване на лице, проследяване на движение;
Размер на изображението – 8МР, 5МР, 3МР и 1МР;
ISO – 100, 2001 400 и автоматичен режим;
Баланс на бялото;
Таймер;
Режим на снимане – нормален, поредица от снимки, панорама;
Добавяне на тагове за местоположение;
Място на запазване – вградената памет или чип-картата;
Видеозапис – резолюция (FullHD, HD, TV, VGA, QVGA и QCIF), баланс на бялото, запис на звука (включен/изключен), място на запазване. Получените клипове са във формат МР4.

Технически характеристики и функционалност

Технически характеристики и програмни особености

Апаратът работи в мрежи GSM 850/900/1800/1900 и HSDPA 900/1900/2100, скоростта на трансфер на данни при HSDPA е до 21 Mbps, а при HSUPA – до 5.76 Mbps. Чрез EDGE се достигат 236 Kbps, а чрез GPRS – 32-48 Kbps.

Смартфонът поддържа Bluetooth 3.0 с A2DP и EDR, както и Wi-Fi (802.11 a/b/g/n) и DLNA. Може да се използва като рутер (Wi-Fi hotspot) или за прехвърляне на файлове чрез Wi-Fi. USB е версия 2.0, microUSB-изходът е съвместим с MHL и може да служи за изкарване на изображението на екрана на телевизор или проектор.

Устройството е оборудвано с NFC-чип, който позволява обмен на данни със съвместими устройства от разстояние около 10 см. За ползване на функцията е предвидено и отделно приложение.

Смартфонът има 1 GB RAM, 8 GB вградена памет и слот за чип-карти microSD до 32 GB. За съжаление в стандартния комплект не е включена допълнителна памет. Чипсетът е изграден на платформа Texas Instruments OMAP 4430 с 2-ядрен процесор Cortex-A9 1 GHz и графичен ускорител PowerVR SGX540. Мултимедийният ускорител позволява да се кодира и декодира видео 1080р FullHD. Скоростта на работа е много висока, не се наблюдават засечки и забавяния.

Тестовият модел работи с операционна система Google Android 2.3.7, но компанията гарантира обновяване на платформата с Android 4.0 ICS.

Интерфейс и меню

Интерфейсът е фирмен Optimus UI 2.0 с приятна черно-бяла гама, хармонираща с дизайна на устройството. Основният екран предлага широки възможности за настройка, можете да промените основните препратки за бърз достъп, да сменяте иконките, да ползвате виджети и до 7 десктопа.

Интересно е, че виджетите могат да заемат целия дисплей или само 1/3 от него. За показване на всички десктопи е достатъчно да съберете два пръста към центъра на екрана. Основното меню може да е представено по два начина – по категории или по страници.

Обаждания, разговори, телефонна книга

Набирането на номер става с помощта на виртуална цифрова клавиатура, оформена в същата черно-бяла гама. При въвеждане на първите цифри апаратът предлага списък с абонати от телефонната книга, чиито номера съвпадат с комбинацията. Разполагате със стандартен списък на последните входящи и изходящи обаждания с налична допълнителна информация за продължителността на разговорите и др. Контактите в телефонната книга са подредени по азбучен ред, в лявата част на дисплея има азбучен указател, с помощта на който можете да търсите по буква. За създаване на нов контакт трябва да натиснете символа „+“ в горната част на дисплея, за всеки абонат можете да запазите различна информация като име, фамилия, номер, e-mail, група, пощенски адрес и др.

Набор на текст

За набор на текст се използва фирмена виртуална клавиатура на LG, подобна на тази при iPhone. Символите са достатъчно големи и добре разграничени един от друг, поради което клавиатурата е много удобна за работа. Езикът се превключва лесно с помощта на отделна иконка. При съставяне на съобщение в горната част на дисплея се изписва броят на останалите достъпни символи.

Приложения

Polaris Office Приложение за преглед на Microsoft office документи.

Remote Call Отдалечен сървър на LG, предлагащ услуги на абонатите.

SmartShare Приложение за споделяне на данни чрез Wi-Fi.

SmartWorld Каталог с приложенията на LG.

Редактор на изображения Стандартно приложение за редактиране на графични файлове. Поддържа ефекти, изрязване и др.

Резервно копиране Приложение за запазване на Back Up копия на вашите данни.

Разполагате и с други приложения като CarHome (гласово управление на апарата), DeskHome (пълноекранен часовник), LG AppClub и програми за следене на новините и финансовия пазар. Останалите приложения са стандартни за Android.

WEB-браузер Достатъчно приятен на вид и функционален браузер, поддържащ Flash 10.x Скоростта му на работа е висока, но при преглед на flash-анимации, те препокриват долното меню на браузера. Това впрочем е единственият недостатък на програмата, наличен и при LG Optimus 3D. във всички останали отношения браузерът е добър.

Музикален плейър Можете да сортирате песните по признаци „изпълнители“, „албуми“, „песни“ и „плейлисти“. Поддържа се Album Arts, плейърът се управлява по стандартен начин и има всички типични настройки (еквалайзери, изключване по таймер и др.). Качеството на звука е добро, въпреки че може би липсва известна дълбочина в ниския диапазон. Поддържаните формати са MP3, AAC, eAAC+, WMA.

FM-радио Можете да запазите до 6 радиостанции, които се търсят ръчно или автоматично. Приятна функция е затихването и плавното засилване на звука при смяна на станция. Приемникът е достатъчно чувствителен.

Видеоплейър Поддържат се формати 3GP, MKV, AVI, MPG, FLV, WMV и кодеци Mpeg4, H263, H264, DivX, XViD и VC-1. Максималната резолюция е 1080р. Видеоплейърът е достатъчно функционален и има удобен интерфейс.

Навигация Апаратът има вграден GPS, като за навигация се използват безплатно Google Maps. При желание можете да инсталирате отделна навигационна програма, например Navitel.

3. Впечатления

Качеството на връзката е добро, мощността на говорителя и чувствителността на микрофона са достатъчни, за да разговаряте нормално в различни условия. При това апаратът има и втори микрофон за избистряне на шума, чиято ефективност е очевидна при разговор – не се чуват никакви смущения или странични шумове. Силата на звънене е много висока, малко вероятно е да пропуснете обаждане дори и на по-шумни места. В общи линии моделът оставя изключително добри впечатления – безупречен дизайн, качествен дисплей, мощен чипсет, модерна операционна система, широка функционалност и при това – една от най-добрите камери на пазара в момента. Единствен недостатък на LG Prada 3.0 е краткото време на работа без презареждане, възможно е обаче този проблем да се дължи на конфликт с операционната система и да се реши с инсталирането на Android 4.0 ICS.