Как да подредим тясна спалня?

1
324
Добави коментар
kirilvelichkov
kirilvelichkov

Имате ли тясна спалня? Чудите ли се как да го подредите? Разберете какво да направите, когато подреждате тясна стая, така че тя да бъде не само естетическа, но и функционална.

Много тясната спалня е предизвикателство!

Тесните стаи са значително предизвикателство за подредбата не само за домакина, но и за интериорния дизайнер. Особено трудно е да ги подредите в жилищен блок, когато няма много място, например за съхранение, в останалата част от апартамента. Тогава спалнята се превръща не само в място за почивка и релакс, но и в съблекалня, а често и в домашен офис. На пръв поглед тесните помещения изглеждат непривлекателни и непоследователни. Въпреки това, с добро планиране на пространството и намиране на функционални мебели, те имат шанс да се превърнат в истинско царство!

Тясна спалня – аранжименти и вдъхновение

Първото нещо, което трябва да направите, когато подреждате тясна спалня, е да създадете план. Добре е стаята да се измери внимателно, а също и предварително да се планира къде могат да бъдат отделните елементи. Когато подреждате малко пространство, си струва да се сведете до абсолютния минимум, както по отношение на мебели, така и декорации. Най -често в малка спалня можете да намерите легло и малък гардероб. При планирането си струва да обърнете специално внимание на това къде са вратите (и по какъв начин се отварят) и прозорците.

За да осигурите вашия комфорт, си струва да оставите достатъчно пространство между отделните елементи на стаята, за да можете да се движите свободно. Трябва да се обърне внимание на вратата – тя трябва да се отвори, без да докосва мебели или декорации.

Цветът на стаята също е важен. В малка спалня ярките цветове определено са по -добри, те не само ще озарят интериора, но и оптически ще го увеличат. Скандинавският и минималистичен стил ще пасне идеално на малка спалня. Въпреки това, с добро подреждане на пространството и избор на подходящи аксесоари, тясна спалня ще изглежда невероятно в почти всеки стил на интериорно подреждане!

Как да подредим легло в тясна спалня?

Има едно нещо, което не може да липсва в спалнята. Това е легло. Именно върху това се основава цялото интериорно подреждане и то определя къде ще бъдат останалите елементи. Където ще бъде поставено леглото обаче зависи от подреждането на прозорците и вратите, както и от формата и размера на стаята.

Според древната практика на планирането на пространството по фън шуй, леглото трябва да бъде поставено в централната част на спалнята, в непосредствена близост до една от стените с нейната табла. Такава система има за цел да осигури положителен енергиен поток, както и да осигури правилен сън. Тази древна практика предупреждава да не поставяте леглото с лице към вратата. Според нея това нарушава чувството за сигурност и значително намалява качеството на почивката.

Легло в средата на спалнята – това е решение за хора, които не възнамеряват да имат голямо количество мебели в спалнята. За да можете свободно да използвате стаята, е добре да оставите около 50 см от всяка страна. Това ще ви позволи лесно да се движите в космоса.

Легло до прозореца – това е една от най -често използваните настройки в тесни спални поради функционалността на стаята. Това обаче не винаги е добро решение. Обикновено под прозореца има радиатор. Блокирането му може да попречи на правилната циркулация на въздуха и в някои случаи да повлияе неблагоприятно на здравето. Сухият въздух в комбинация с утаяване на прах върху радиатора може да бъде особено обезпокоителен за страдащите от алергии и астматиците. Леглото, което е избутано близо до прозореца, също може да попречи на отварянето на прозореца и по този начин редовната вентилация на стаята.

Легло на отсрещната стена от прозореца – това е друг начин да подредите леглото в тясна спалня. Изглежда, че е най -добрият от гледна точка на сигурността и функционалността. За съжаление, такова подреждане не винаги е възможно поради размера на стаята. В много тясна спалня ще бъде много по-добре да използвате разтегателен диван или легло с проста форма без декоративна табла.

Малка тясна спалня и гардероб

Тясна спалня в жилищен блок много често служи и като съблекалня. Следователно е необходимо да се създаде практично и естетично място за съхранение.

Скрин

Това е най -доброто решение за тясно пространство. В идеалния случай скринът трябва да е нисък и да има проста форма. Това ще внесе нотка лекота и финост в интериора. В тясна спалня избягвайте големи, масивни и тъмни мебели. Те могат да затрупат една стая и да ги направят фокусна точка на интериора.

Гардероб

Гардеробът е решение, което ви позволява да съхранявате много повече неща. В случай на тесни спални, най-добре е да изберете мебели по поръчка, които ви позволяват да персонализирате интериора, както и перфектно да съответстват на стаята. Гардеробът по поръчка позволява максимално използване на наличното пространство по функционален начин. Плъзгащите се врати ще спестят място, а огледалните фронтове на гардероба едновременно ще озарят и визуално ще разширят интериора. Този вид решение работи добре не само в тесни спални, но и например в тавански помещения.

Допълнително пространство под леглото

В малка, тясна спалня, мястото за съхранение е златисто. Когато избирате легло, си струва да изберете такова с място за съхранение на спално бельо. Това е идеалното място не само за възглавници или завивки, но и за предмети, които не се използват всеки ден. Можете допълнително да ги опаковате във вакуумни торби, което значително ще увеличи пространството за съхранение. На пазара има и легла на по -високи стелажи, които ви позволяват да съхранявате нещата в специални кошници под леглото.

Най -добре е да поставите гардероба на място, което няма да ограничава достъпа на естествена светлина към интериора. В идеалния случай тя трябва да е на стената срещу прозорците, за да отразява светлината.

Дълга тясна спалня – как да я увеличите визуално? Цвят

Един от най -важните аспекти в тясната спалня е правилният избор на цветове. Най -добре е да изберете неутрални и светли цветове, които ще направят стаята да изглежда много по -голяма и по -просторна. Тъмните цветове могат да затрупат интериора и да направят преобладаващата атмосфера твърде тъмна и неблагоприятна за почивка. Боядисването на по -дълги стени със светли цветове и по -тесни стени с тъмни цветове ще изравнят пропорциите и ще направят стаята да изглежда по -квадратна от правоъгълник.

3D Фототапет

Един прост и изключително ефективен начин за визуално увеличаване на пространството е да използвате 3D фототапет. Триизмерният характер на темата ефективно ще изкриви перспективата и ще направи интериора да изглежда много по-голям. Благодарение на голямото предлагане на този тип декорации, можете лесно да съчетаете както темата, така и цвета на 3D фототапета с интериорната подредба. В минималистични и светли стаи тапетът Abyss of Oblivion , Mysterious Tunnel или Towards the Light може да бъде добро решение. Разбира се може да изберете и други фотопатепи подходящи за спалня.

Огледала

Тясна спалня се нуждае от много светлина. Следователно не може да липсват големи огледала, които ще изкривят перспективата и ще накарат интериора да заблести. Най -доброто решение е да използвате огледални фасади на гардероба или да окачите голямо огледало пред прозореца или на стена, успоредна на него.

Осветление

Когато подреждате малка и тясна спалня, не трябва да забравяте за правилното осветление. Естествената светлина е ключова, така че не винаги си струва да покривате прозореца със завеси или завеси от тежък материал. По -добре е да изберете деликатна и ефирна материя, която ще внесе лекота и романтична атмосфера в интериора.

Изкуственото осветление също трябва да бъде инсталирано в тясната спалня. Правилното му оформление ще скрие недостатъците на помещението и ще подчертае най -големите му предимства. Добре е в интериора да има нощни лампи, както и точково осветление, например картини с подсветка, плакати или снимки.

Аксесоари за спалнята

Тясна спалня трябва да се поддържа в минималистичен стил. Ето защо си струва да избирате декорации внимателно, за да не внасяте излишен хаос в интериора. Най -добре е да се съсредоточите върху текстил, който е особено важен в спалнята. Меко покривало, одеяло и декоративни възглавници в фини цветове ще бъдат достатъчни. В тясна спалня можете да украсите и една от стените. Можете да я различите по няколко начина – да я боядисате в различен цвят, да я украсите с тапети, картини, плакати или лични снимки.

Подреждането на тясна спалня несъмнено е трудна задача. В идеалния случай тя трябва да бъде подредена в минималистичен, скандинавски стил. Ярките цветове, икономичните декорации, както и функционалните мебели ще ви позволят да създадете не само атмосферно, но преди всичко практично пространство. Подходящото осветление и внимателно подбраният текстил ще придадат на тясна спалня уютен и интимен характер.