След вчерашната повреда: сменят системата за автоматично скачване Курс на МКС

1
141
Добави коментар
redbul80
redbul80

Руският модул „Звезда“. Photo credit : NASA 

 

6 октомври 2021 г. 08:00 ч.

Светослав Александров. Причината за вчерашното неуспешно автоматично скачване на пилотирания космически кораб „Союз МС-19“, което наложи ръчно скачване от космонавта Антон Шкаплеров, се корени в повредена апаратура „Курс“ на руския сегмент на Международната космическа станция. Повредили са се едновременно двете подсистеми на апаратурата, което налага нейното заменяне. 

Новината бе съобщена от РИА Новости. 

„Ние отдавна говорим за състоянието на станцията“, съобщи шефът на руската космическа агенция Дмитрий Рогозин по време на пресконференция на космодрума Байконур. „Тя все така старее тихичко, това е застояла станция. Имаше повреда в двата полукомплекта на системата за автоматично скачване „Курс“ на станцията, а не на кораба“.

„Главната оперативна група за управление можеше да рестартира двата полукомплекта, но реши да не го направи, знаейки с кого си имаме работа в лицето на космонавта Антон Шкаплеров. Ето защо превключихме на ръчно управление. Като цяло това е нормална ситуация, но въпреки това ще заменим оборудването на модула „МИМ“, на този стиковъчен възел, така че вече да нямаме проблеми при скачванията“, твърди Рогозин. 

Напомням на читателите, че космическият кораб „Союз МС-19“ излетя вчера с космонавта Шкаплеров, актрисата Юлия Пересилд и режисьора Клим Шипенко. През следващите 12 дни Пересилд и Шипенко ще снимат художествен филм на борда на МКС, след което на 17-ти октомври двамата ще се върнат с космонавта Олег Новицки и кораба „Союз МС-18“. 

https://www.space-bg.org/

https://www.cosmos.1.bg/