Пилотираният космически кораб Шенчжоу 13 бе изведен на стартовата площадка

1
170
Добави коментар
redbul80
redbul80

На снимката: извеждането на космическия кораб „Шенчжоу 13“ на стартовата площадка. Photo credit : CNSA

7 октомври 2021 г. 08:00 ч.

Светослав Александров. Днес космическата ракета „Лонг Марч 2Ф“, която ще изведе в орбита пилотирания космически кораб „Шенчжоу 13“, бе изведена на стартовата площадка към космодрума Цзюцюан. 

Китайските медии съобщават, че понастоящем ракетата бива подложена на финалните изпитания преди полета и всичко на борда е изправно.

„Шенчжоу 13“ ще превози в космоса трима китайски астронавти. Те ще се скачат с новата космическа станция на Китай и за разлика от предходната пилотирана експедиция, която бе тримесечна, ще живеят в орбита около половин година.

Към настоящия момент Китай е провел четири изстрелвания по строежа и поддръжката на станцията си – това на основния модул „Тянхъ“, на два товарни кораба „Тянжоу“ и на пилотирания космически кораб „Шенчжоу 12“.

Засега китайците не са оповестили точната дата на полета на „Шенчжоу 13“, като се очаква той да бъде проведен след 13-ти октомври, вероятно на 15-ти или 16-ти. Имената на астронавтите също не са потвърдени официално, но според неофициални източници сред тях могат да присъстват Чжай Чжиган, който през 2008 г. проведе първата космическа разходка на Китай, втората жена-китайка в космоса Уан Япин и дубльорът от „Шенчжоу 12“ Йе Ганфу. 

Изгледайте видео от извеждането на „Шенчжоу 13“ на стартовия комплекс

https://www.space-bg.org/

https://www.cosmos.1.bg/