5 чудесни причини да ядем маслини!

1
161
Добави коментар
vocala
vocala

Маслините имат културно и исторически богата традиция. Жестът с протягане на маслинова клонка символизира мир между народите в продължение на хилядолетия. Маслините също представляват дълголетие, предлагайки на тялото невероятно здравословни ползи. Било то натурални, екстра върджин зехтин или сочни мариновани маслини, наслаждавайте се да ядете тази суперхрана всеки ден.

Маслиновите дървета се отглеждат в продължение на хиляди години, като най-старото известно дърво е на Крит. Това дърво е на 3000 години и все още ражда маслини! Съществуват над 1000 сорта, като най-известните са зелените маслини от Манзанила от Испания и Каламата, тъмнокафявите и черните маслини от Гърция.

Маслините имат всичко. Те са богати на антиоксиданти, здравословни мононенаситени мазнини и са противовъзпалителни. Те са чудесни за вашето сърце, както и за вашето метаболитно здраве. Ето пет причини, поради които трябва да кажете „да“ на няколко маслини на ден.

Маслините могат да намалят възпалението и оксидативния стрес

Снабдени с антиоксиданти, маслините са естествен избор за намаляване на хроничното възпаление. Две от тях са хидрокситирозол и олеанолова киселина. Когато възпалението стане хронично, това може да доведе до заболяване.

Острото възпаление създава оксидативен стрес, като прекомерните свободни радикали увреждат здравите клетки. Това може да доведе до рак, диабет, ревматоиден артрит, сърдечни заболявания и инсулт. Яденето на маслини, пълни с антиоксиданти, е здравословен избор, особено с напредване на възрастта.

Помагат за здравето на сърцето

Олеиновата киселина в маслините може да подобри здравето на сърцето, като 74% от маслините се състоят от олеинова киселина. Тази мононенаситена мастна киселина може да регулира нивата на холестерола и да намали кръвното налягане, според проучване от International Journal of Food Science & Technology.

Маслините също са добър източник на мед. Тъй като ниската наличност на мед в западните диети също може да допринесе за сърдечни заболявания, маслините са чудесен избор.

Могат да намали риска от рак

Маслините са любима храна в средиземноморските страни. Антиоксидантните свойства и олеиновата киселина, открити в маслините, могат да съкратят живота на раковите клетки.

Въпреки че трябва да се направят повече изследвания, предварителните проучвания показват, че екстрактът от маслина може да бъде ефективен в борбата с рака на дебелото черво, стомаха и гърдата.

Помагат за борба с настинки и грип

Полифенол олевропеинът, открит в екстракта от маслинови листа, също има антибактериални и антивирусни свойства. За да помогнете в борбата с грипа, опитайте екстракт от маслинови листа с неговите антивирусни, антибактериални, противовъзпалителни и антиоксидантни свойства. Изследване в списание Nutrients показа, че атлетите, които са приемали екстракт от маслинови листа, са намалели с 28% в болнични дни. Дръжте екстракта от маслинови листа под ръка за следващия път, когато почувствате настинка.

Може да защитяг черния дроб

Както сърцето, клетките и дихателната система оценяват маслините, така и черният дроб. Защитете черния си дроб и помогнете за детоксикация, като ядете маслини. Много хора имат токсично натрупване на мазнини около черния си дроб. Тази телесна мазнина е начинът за защита на черния дроб, но също така е признак на стрес в него.

За пореден път олевропеинът в маслините оздравява. Проучване в Journal of Nutrition показа, че консумацията на екстра върджин зехтин намалява разпространението на безалкохолни мастни чернодробни заболявания.