Екипът на руската космическа мисия Спектр-РГ изготви първия каталог на събития за приливни разрушения на звезди в близост до...

Екипът на руската космическа мисия Спектр-РГ изготви първия каталог на събития за приливни разрушения на звезди в близост до...

9 октомври 2021 г. 21:40 ч. Благодарение на сведения, събрани от рентгеновата космическа обсерватория на Русия "Спектр-РГ", бе изготвен първият каталог на събития за приливни разрушения на звезди в близост до свръхмасивни черни дупки. 

Новината бе съобщена от Роскосмос. 

Каталогът е съставен посредством измервания, получени от немския телескопичен прибор "eROSITA" на борда на обсерваторията. 

През 70-те и 80-те години на миналия век астрофизици, които изучават свръхмасивните черни дупки, предполагат, че близост до тях могат да се случват катастрофични събития. Ако обикновена звезда прелети край такава черна дупка, тя би следвало да бъде разкъсана от приливните сили и последващата акреция на вещество от разрушената звезда ще доведе до рентгеново лъчение. 

Но за времето си това е просто едно предположение, непотвърдено от наблюдения. Просто чувствителността на тогавашните телескопи не е достатъчна.

Първото експериментално потвърждение на...
Прочети цялата публикация

Коментари

Tози сайт използва "Бисквитки". Научи повече Приемам

Моля, запознайте се с нашите Общи условия и Политика за поверителност