Байдън ограничи животоспасяващо лекарство срещу COVID-19

1
167
Добави коментар
Novetika
Novetika

Администрацията на американския президент Джо Байдън въведе ограничения в достъпа до лекарствен коктейл от моноклонални антитела: доказано животоспасяващо средство срещу COVID-19.

Мярката беше наложена въпреки нарастващото търсене и потребление на лекарството, особено в южните щати.

Американското министерство на здравеопазването и социалните услуги обяви на 13 септември 2021 г., че преминава от преки поръчки към щатска/териториално-координирана система за дистрибуция на дозите.

Целта е равномерно разпределение между отделните щати на отпусканите всяка седмица от правителството 150 000 дози. Това на практика означава, че отделните щати и болниците вече не могат да поръчват необходимото им количество моноклонални антитела, а ще получават определените им от федералното правителство дажби.

Прессекретарят на Белия дом, Джен Псаки, оправда промяната с необходимостта всички щати в страната да имат достъп до лекарството.

„Досега седем щата представляваха 70% от поръчките, а ние смятаме, че разпределението трябва да е справедливо“, заяви Псаки на прес брифинг от 16 септември 2021 г., визирайки Aлабамa, Флорида, Teксас, Mисисипи, Teнеси, Джорджия и Луизиана.

„Удар под пояса“

Според губернатор Рон ДеСантис, решението е „удар под пояса“ и „нечестна сделка“ за пациентите в щата Флорида: един от най-засегнатите от коронавируса и неговия Делта вариант, през изминалото лято.

По данни на губернаторския офис, южният щат се нуждае седмично от 72 000 дози моноклонални антитела. През първата седмица с новите разпореди, Флорида е получила едва 31 000 дози.

За да избегне федералното посредничество, ДеСантис започна да работи с британския производител GlaxoSmithKline, и вече осигури първите 3000 дози от моноклоналното им лекарство Sotrovimab. Този медикамент е единственият по рода си, който не е изкупен от правителството на САЩ и е позволен при спешни случаи.

През август 2021 г., губернаторът-републиканец създаде и центрове за безплатно инжектиране на коктейла с моноклонални антитела REGEN-COV. Първият отвори врати в Джаксънвил.

Сега в щата има 25 амбулаторни пункта за лечение с моноклонални антитела. Там четирите инжекции (по една във всяка ръка и две в корема) могат да получат всички желаещи на възраст над 12 години, след предварителна заявка по интернет.

По-рано, такова лечение предоставяха само болниците, и то по лекарско предписание.

В щата също заработиха екипи за прилагане на лечението в домовете за възрастни хора.

Положителни резултати

Д-р Кенет Шепке, директор на Дирекцията за извънредни ситуации във Флорида, обяснява ползите от лечението с моноклонални антитела: 70% по-малък риск от усложнения, необходимост от хоспитализация и смърт; 82% по-малък шанс за заразяване с COVID-19 в едно домакинство; и намаляване риска от прикрепване на COVID-19 (включително Delta варианта) към човешките клетки.

Самият ДеСантис докладва спад в хоспитализираните в продължение на 24 последователни дни и минимум посещения на спешните отделения за COVID-19 от близо два месеца. Коктейла са получили над 90 000 жители на щата.

В изявление от 4 септември 2021 г., губернаторът изтъкна, че някои здравни служители пренебрегват терапията с моноклонални антитела в полза на ваксините, и че не информират обществеността за всички налични средства за профилактика и лечение. Той все пак подчерта, че това лечение не замества ваксините против COVID-19, а е допълнителна, ефикасна мярка срещу пандемията.

ДеСантис също отбеляза „фактора Тръмп“, т.е. че самият 45-и президент е бил лекуван с коктейл от моноклонални антитела: факт, който лявоориентираните масови медии избягват да коментират.

Пунктове за лечение с моноклонални антитела отвориха в още южни щати с високи нива на COVID-19, като Тексас, Джорджия и Луизиана.

Мълчанието на Байдън

Въпреки че безплатното, високоефективно лечение с моноклонални антитела може незабавно да забави пандемията от COVID-19, президентът Байдън и неговата администрация не вдигат много шум около него и не полагат усилия за неговото популяризиране.

Белият дом беше широко критикуван, че не насърчава употребата на моноклоналния коктейл и той не достига до всеки нуждаещ се от него американец.

От Regeneron Pharmaceuticals – един от производителите на лекарството и партньор на федералното правителство за безплатното му предоставяне в САЩ – обявиха в края на август 2021 г., че то е достигнало до по-малко от 30% от подходящите пациенти, писа Washington Post.

Компанията-производител също отбелязва, че това е значителен възход в сравнение с юли, когато от лекарството са се възползвали по-малко от 5% от нуждаещите се пациенти.

Бездействието на Байдън е озадачаващо и предвид факта, че експерти от неговата администрация посочиха високата му ефективност.

Марсела Нуньес-Смит, съпредседател на Работната група в Белия дом за борба с COVID-19, каза на пресбрифинг на 12 август 2021 г.: „Моноклоналните антитела работят. Те са безопасни, държат хората извън болниците и им дават живот.“

Washington Post разкритикува Белия дом, че за 52 брифинга и пресконференции, моноклоналните антитела са споменати единствено, когато главният епидемиолог Антъни Фаучи е предлагал те да бъдат научно изследвани.

Какво представлява коктейлът от моноклонални антитела

За първи път чухме за това лекарство от президента Доналд Тръмп, който се подложи на вливането на коктейл от моноклонални антитела, когато се зарази с COVID-19.

По негово време, тази терапия бе все още недостъпна за широката общественост. И макар че лечението вдигна президента на крака за 3 дена, масмедиите побързаха да го порицаят, че го е нарекъл „лек“ за коронавируса.

Според Агенцията за контрол на храните и лекарствата на САЩ (FDA), моноклоналните антитела са лабораторно произведени протеини, които имитират способността на имунната система да се бори с вредни антигени, като например вируси. Моноклоналното антитяло е специфично насочено срещу шиповия протеин на вируса SARS-CoV-2 и е предназначено да блокира прикрепването и навлизането му в човешките клетки.

Или казано с прости думи, моноклоналното лечение е вливане на допълнителни антитела, които помагат на тялото бързо и ефикасно да се бори с COVID-19.

На имунната система са необходими 2-3 седмици, за да създаде ефективни антитела. Ако бъдат инжектирани през първите 10 дни след появата на болестните симптоми, моноклоналните антитела могат да бъдат животоспасяващи.

Експерти все пак подчертават, че ваксината е най-добрият метод срещу COVID-19, тъй като моноклоналните антитела не са толкова трайни.

До момента FDA е дала разрешение за употреба при спешни случаи на следните експериментални лекарствени моноклонални антитела за лечение на COVID-19 при пациенти над 12-годишната възраст:

REGEN-COV™ (casirivimab и imdevimab) на биотехнологичната компания Regeneron Pharmaceuticals Inc.;

Sotrovimab, разработен от британската компания GlaxoSmithKline (GSK.L);

Bamlanivimab и Еtesevimab на американската фармацевтична компания Eli Lilly and Company.

Въпроси и отговори

Остават следните въпроси: защо правителството на Байдън упражнява натиск в полза на ваксините вместо да популяризира лечение, което драстично намалява с впечатляващите 70% риска от хоспитализация и смърт? И за което данните сочат, че няма почти никакви странични ефекти, и съкращава продължителността на симптомите с 4 дни?

И защо, когато най-засегнатите от пандемията щати демонстрират положителни резултати и огромен спад сред заразените и починали от COVID-19, Байдън ограничава техните доставки на моноклонални антитела, като налага федерален контрол върху дистрибуцията, без тя да е съобразена с броя на заболелите?

Отговорите са няколко, като всички те са свързани по-скоро с политическата ориентация на настоящия президент (член на лявата Демократическа партия), отколкото със загрижеността му за здравето на американските граждани.

Първо, успешното овладяване на пандемията във Флорида. Байдън открито демонстрира неприязън към популярния и жънещ успехи губернатор-републиканец Рон ДеСантис, който се справи по разумен начин с пандемията: без локдауни и драстични ограничения миналата година, и чрез осигуряване на ефикасно лечение тази година. Нещо, което Байдън все още не може да постигне, въпреки че беше част от предизборните му обещания към американската нация.

Второ, южните щати с най-много случаи на COVID-19 са управлявани от републикански правителства. Демократите използват това, за да ги обвиняват в несправяне с пандемията, вместо да им предоставят пропорционални дози моноклонално лекарство, в съответствие с повишения брой заразени пациенти.

Трето, когато има бързо и резултатно лечение на коронавируса, неваксинираното население окончателно ще изгуби интерес да се имунизира. Особено предвид факта, че ваксинираните също се разболяват от COVID-19 и пренасят заразата.