Изстреляният през септември нов военен спътник на Русия не работи

1
180
Добави коментар
redbul80
redbul80

13 октомври 2021 г. 08:05 ч. На 9-ти септември от космодрума в Плесецк излетя космическа ракета „Союз-2.1в“ с най-новия военен спътник на Русия „ЕМКА“ №2. Скоро след изстрелването бе оповестено, че то е успешно.

Журналистът Анатолий Зак обаче ни информира на своя сайт RussianSpaceWeb, че през изминалия месец независимите наблюдатели не са успели да установят спътникът да излъчва радиосигнали, нито да коригира самостоятелно своята орбита. Космическият апарат продължава да губи своята височина заради резултат от триенето с горните слоеве на атмосферата. 

Същото пише и руският блогър smoliarm. „И така, от една страна ние имаме изявленията на руските официални лица – операция и старт в нормален режим, в очакваното време, на целевата орбита, прехвърлен на наземното управление, устойчива телеметрична връзка, бордовите системи работят в нормален режим. А от друга страна независимите набллюдатели наблюдават, че в орбита има мъртво тяло без каквито и да е признаци на функциониране. Прочее, разминаването между изявленията на руските официални лица и наблюдаваната реалност е вече доста обичайно явление“.

Като заключение може да кажем, че обявеното за „успешно“ изстрелване през септември 2021 г. е успешно само в алтернативния смисъл на думата. Междувременно ФСБ се опитва да забрани всякакви неудобни репортажи за руската космонавтика, като всеки руски журналист, пишещ такива за чуждестранни сайтове, може да бъде обвинен в шпионаж. Затова пък шефът на Роскосмос Дмитрий Рогозин се хвали в Телеграм, че през последните три години Русия няма нито един провал при изстрелване. Ама естествено, че руската космонавтика не е в състояние на никаква криза и всички руски мисии се изпълняват изрядно! 

Снимка от септемврийското изстрелване. Фото: Роскосмос