Онлайн консултации със специалист психолог

1
199
Добави коментар
GrigorNik
GrigorNik

Живеем в ерата на модерните технологии и интернет е мястото, където често прекарваме най-много време. А също така, живеем в динамично и забързано ежедневие, в което все по-често се появяват различни състояния на тревожност, паника и депресии. Затова, съвсем естествено, консултациите с психолози също могат да се проведат онлайн.

Защо да се обърна към психолог?

Често, много хора си мислят, че тревожността и паник атаките са нещо временно, свързани са с конкретен труден момент от живота им, и ще преминат от само себе си. Повечето хора дори не подозират, че проявяват симптоми на депресия.

Истината е, че когато нещо не е наред с психиката, веднага се отразява не само върху физиката, но и върху качеството на живот, като цяло. В повечето случаи, тревожността не отминава сама, а депресията се задълбочава все повече и повече. И макар да мислим, че знаем какво ги причинява, и да сме убедени, че работим върху проблема, психиката е толкова сложно устроена, че няма как да я разберем сами.

В такива моменти, е важно да се обърнем към квалифициран и доказан психолог, който с помощта на терапия, да ни разкрие механизмите, причиняващи това състояние и да ни помогне да се справим. Много отдавна посещението на психолог е необходимост, а не нещо срамно. В редица европейски държави, както и в САЩ, голяма част от хората имат личен психолог и го посещават редовно, дори да не страдат от тревожни разстройства, паник атаки или депресия.

Как протича онлайн консултацията с психолог?

На първо място, трябва внимателно да изберете своя специалист. Доверете се на други хора, по-скоро познати, отколкото случайни хора в интернет. Имайте предвид, че за да е успешна терапията, е необходимо да си паснете със специалиста и да си имате доверие.

Най-общо, онлайн консултациите могат да се осъществят писмено – чрез чат система или е-мейл, както и чрез телефонен или видео разговор. Бъдете сигурни, че който и вариант да изберете, професионалистът ще ви обърне необходимото внимание и ще положи всички усилия да ви помогне.

Предимства на онлайн консултацията

Може да се извърши от всяко едно удобно за вас място
Не е необходимо да посещавате кабинета на своя психолог
Оставате (почти) анонимни
Спестявате си неудобството от лична среща – Това е важно, особено ако наистина се притеснявате от психологичен сеанс.
Реално получавате помощ за проблема си

Негативи на онлайн консултацията

По-трудно усещате човека отсреща – Както споменахме, за да се получи терапията, е нужно да си паснете с вашия психолог. При онлайн комуникация, особено чрез чат, е много по-трудно да придобиете представа за личността на специалиста, както и той за вашата.
По-бавни отговори – Когато имате проблем или въпрос, съвсем естествено желаете отговори веднага. Въпреки, че професионалният психолог ще се постарае да ви помогне колкото се може по-скоро, със сигурност, ще е по-бавно от живото общуване. А това може донякъде да ви обезсърчи.
Опасност от измами – Ако не сте проучили добре онлайн платформата и психолога, има опасност да попаднете на измамник, който дори да злоупотреби с личните ви данни. Затова, отново ви съветваме да проучите добре специалиста, преди да му се доверите.

В заключение, онлайн терапията е наистина добър вариант да се консултирате с психолог, ако вземете предвид всичко казано дотук в статията. Изберете своя психолог още сега!