УСПЕХ: Пилотираният кораб Шенчжоу 13 излетя към китайската космическа станция!

1
166
Добави коментар
redbul80
redbul80

Кадър от днешното изстрелване. Photo credit : CCTV

15 октомври 2021 г. 20:35 ч.

Светослав Александров. Тази вечер в 19:23 ч. българско време от космодрума Цзюцюан излетя китайската космическа ракета „Лонг Марч 5Ф“ с пилотирания кораб „Шенчжоу 13“. На борда летят Чжай Чжиган, командир на мисията, и неговите колеги Уан Япин и Йе Ганфу. Очаква се през следващите осем часа корабът да се скачи с основния модул „Тянхъ“ на новата космическа станция на Китай.

Чжай Чжиган е ветеран – той вече е летял в космоса през 2008 г., като тогава астронавтът е изпълнил първата в историята на китайската космонавтика „космическа разходка“. Уан Япин също е пътувала преди до орбита – тя е втората жена-астронавт на Китай. Новакът от мисията на „Шенчжоу 13“ е Йе Ганфу, който е бил дубльор на предишния кораб „Шенчжоу 12“.

Понястоящем китайската станция се състои от три компонента – от основния модул „Тянхъ“, както и от двата товарни кораба „Тянжоу 2“ и „Тянжоу 3“. Това е временна конфигурация. Догодина ще бъдат изстреляни научните лаборатории „Уентян“ и „Ментян“. В сегашното временно състояние астронавтите на „Шенчжоу 12“ ще използват роботизираната ръка на станцията, за да преместят товарните кораби от предните към страничните портове и по този начин да отрепетират бъдещата сглобка. 

Очаква се Чжай, Уан и Йе да живеят в космоса около половин година – това се очертава да е най-продължителната космическа експедиция на Китай. Предишният рекорд по продължителност в китайската космонавтика бе поставен от екипажа на „Шенчжоу 12“, които престояха на „Тяхнъ“ три месеца. 

Видеозапис от изстрелването – Youtube връзка

https://www.space-bg.org/

https://www.cosmos.1.bg/