Ликра или памук? Коя материя е най-подходяща за тениските, които носим?

1
171
Добави коментар
elenkoo
elenkoo

Тениските са една от най-често използваните дрехи в ежедневието. Познати са още в древността от различни народи. А до началото на миналия век са били използвани и като бельо, докато армиите сражаващи се в тропически климат не са ги наложили, като връхна дреха.

Тениските в наши дни се превърнаха в една от най-търсената ежедневна дреха, която може да бъде използвана за всякакви поводи. За работа няма нищо по-добро от тениските, както и за спортуване или просто за излет в планината. Качествената изработка далеч не е най-важният компонент за една тениска. Дрехата може да е добре ушита, но ако материята не е добра е много възможно човек да остане разочарован и да захвърли дрехата в някой шкаф и да не я облече повече.

Купуваме си дрехи, които визуално харесваме, но след като ги облечем получаваме сърбежи, обриви и дори алергични реакции. Всичко това е заради материала, от който е направена тениската. Тениските от изкуствени материи са най-честата причина за тези нежелание реакции при носене на тениски. Ликра или еластан е търговското наименование на материала spandex (спандекс), който е еластична нишка от сегментиран полиуретан с много висока еластичност, устойчивост на деформация и огъване.  Тази материя е добра, като по-рядко предизвиква нежелани реакции, но все пак ги има. Памучната материя е най-добрата. Естествената материя е щадяща към тялото.

При излагане на тялото на горещини или физическа дейност, която предизвиква обилно потене, комбинацията на изпотена кожа с изкуствена материя не е приятна за тялото. За това памучните тениски са най-предпочитани за носене, най-вече от дамите.

Стандартните тениски са с кръгло деколте и без яка. Като памучното трико лесно се свива при пране на високи градуси. Най-подходящата температура за пране е около 40 градуса. Памучните тениски не са толкова еластични колкото тези от еластан. Така можете да различите най-лесно двете материи. Можете да видите дамски памучни тениски от линка.