Съвети как да избегнете наранявания по време на спорт

1
173
Добави коментар
Smarkethink
Smarkethink

Поддържането на добра физическа форма изисква да се спазват някои основни правила с цел избягване на наранявания. Това най-често се случва при начинаещи спортисти или след дълго отсъствие от спортната зала. Всеки трениращ отлично познава своето тяло и в какво здравословно състояние се намира. Затова не трябва да се натоварваме докато спортуваме, защото така рискуваме да отложи тренировките за следващите дни или дори месеци.

Днес сме ви подготвили няколко съвети, към които можете да се придържате, за да намалите риска от получаване на травми, контузии и наранявания по време на спорт и същевременно да се наслаждавате на всяка тренировка в спортната зала.

Много често спортуващите не могат да изберат най-подходящото облекло. Причината е, че за почти всеки спорт има специфики в начина на обличане, които е препоръчително да се спазват. При тренировките, в които се използват предимно горната част от тялото, е препоръчително да се обличат тениски или къси потници. Стегнатите клинове са предпочитани от хората, които се занимават с колоездене или джогинг.

Тренирайте с помощта на фитнес инструктор

Инструкторът в спортната зала има задачата да ви съдейства с изготвянето на подходяща тренировъчна програма спрямо индивидуалните ви спортни цели. Но освен това той непрекъснато следи за качественото изпълнение на различните серии с упражнения. Затова, ако не сте сигурни в ефективността на своята тренировка, по-добре се обърнете към специалист преди да сте се наранили.

Инструкторът още има за цел да ви насочи в каква последователност да протече вашето спортно занимание. Така ще бъдете сигурни, че тялото ви няма да се изтощи още в началото и рискът от контузии ще бъде намален. В спортната зала на нашия спа комплекс можете да се възползвате от услугите на професионален инструктор. Нашите специалисти с готовност ще откликнат на всички ваши въпроси и са на разположение, винаги когато имате нужда.

Загрявка преди всяка тренировка

Основната цел на загрявката е тялото да се подготви за натоварването, което му предстои и да се раздвижи добре, така че да се избегнат наранявания. Познатите стречинг упражнения стимулират притока на кръв и кислород до мускулите и успокояват мускулатурата. Спомнете си, че дори професионалните спортисти не пропускат загрявката преди спорт, за да предотвратят мускулни схващания. и наранявания

Важно е да знаете, че ако не отделите достатъчно време за разгрявка, тялото няма да може да се отпусне и ефективността на тренировката ще бъде намалена. Препоръчително е да се раздвижвате поне по 15 минути преди спорт, така че да избегнете контузии.

Тренирайте умерено

Много спортуващи са на мнение, че ако тренират дълго и по-интензивно, само за няколко седмици ще оформят фигурата си. Всъщност резултатът от тренировките идва постепенно и не може да се случи за кратък период от време, дори при регулярна динамична тренировка.

Претоварването от спорт обаче може да доведе до сериозни травми и наранявания, които ще ви откъснат от залата за дълго време. Освен това, ако не тренирате умерено, рискувате да получите и мускулна треска, която също създава едно доста неприятно усещане и болки в тялото.

Темпото на тренировката винаги трябва да определяте спрямо възможностите си. Не подражавайте на спортуващите около вас във фитнеса и не прекалявайте с упражненията. Винаги започвайте с по-лесни тренировки и с времето увеличавайте натоварването, за да избегнете травми.

Приемайте протеинови добавки преди спорт

Тренировките на празен стомах не водят до постигане на ефективни резултати. Затова преди спорт се препоръчва да се приемат полезни хранителни вещества под формата на протеинови добавки. Така организмът получава необходимата сила и енергия, а спортуващите са по-фокусирани върху своята тренировка.

Недостигът на полезните белтъчини в тялото може да доведе до отслабване на костите, което пък от друга страна, е предпоставка за по-лесни наранявания по време на спорт и по-бавно възстановяване след това.

 

Изберете подходяща тренировъчна зала

Случвало ли ви се е да спортувате в помещение с лоша вентилация? Или залата за тренировки да не е добре оборудвана? Всички тези фактори влияят както на качеството на тренировката, така и на успешното изпълнение на всички серии с упражнения. Este Fitness & Spa e един от малкото комплекси в България, които предлагат модерно оборудван  и просторен фитнес център. С площ от 300 кв. метра, фитнесът заема самостоятелен етаж от комплекса, достъпен и за хора с увреждания. Пространството е разделено на отделно зони, а модерните и иновативни уреди от серията ARTIS на Technogym помагат да провеждате всяка тренировки, без да се притеснявате от травми или наранявания.

Всички изброени съвети дотук не са за подценяване, защото здравето е на първо място и винаги трябва да се грижим за комфорта на тялото си. Поддържането на стройна фигура е голямо предизвикателство, но когато се научим как да избягваме контузии и наранявания, всяка тренировка се превръща в удоволствие.

Последни публикации в блога

Поддържането на добра физическа форма изисква да се спазват някои основни правила с цел избягване на наранявания. Това най-често се случва при начинаещи спортисти или след дълго отсъствие от спортната зала. Всеки трениращ Както знаете през всеки от годишните сезони кожата е подложена на различни влияния. През лятото обикновено търсим начини да я защитим от силните лъчи на слънцето и да я хидратираме в дълбочина. Но В забързаното ежедневие е все по-трудно да отделяте достатъчно внимание и грижи на цялото семейство. Затова е важно добре да планирате времето заедно и да измислите приятни занимания, подходящи за всички у дома. По случай предстоящия World Wellness Weekend имаме удоволствието да Ви поканим в спа комплекс Este Fitness & Spa, където да се насладите на нашите специални предложения. При резервация на апаратна диагностика Skin Instant© Физическото и психическото състояние на всеки човек са в тясна връзка с неговия начин на живот. Поддържането на добро здраве и хармония се постига, когато се грижим за себе си. Когато сме удовлетворени Спа центърът безспорно е мястото, където успяваме да се намалим ежедневния стрес и да се почувстваме освежени и тонизирани. Разнообразието от отпускащи масажни процедури ни позволява да съчетаем приятните занимания с грижите за Лятото е в разгара си. Но колкото и да харесваме този сезон от годината, горещото време навън изтощава организма. Причината е, че под влиянието на високите температури кръвоносните съдове се разширяват и кръвното За да се насладите максимално на летните дни, трябва да подготвите кожата за продължително излагане на слънце. А нашите съвети ще ви помогнат да избегнете често срещани грешки и да се предпазите от Лятото е най-подходящото време за нови изживявания и приятни емоции. И разбира се, за повече свободно време, в което да релаксираме и да забравим за работата и лични ангажименти. Днес е все по-трудно