Космическият телескоп Джеймс Уеб е вече на космодрума Куру във Френска Гвиана

1
146
Добави коментар
redbul80
redbul80

Снимка от разопаковането на телескопа „Джеймс Уеб“ на космодрума Куру във Френска Гвиана. Photo credit : ESA

20 октомври 2021 г. 08:00 ч.

Светослав Александров. След четвърт век на разработка, космическият телескоп „Джеймс Уеб“ е най-после готов за полет! На 12-ти октомври той пристигна на европейския космодрум Куру след дълго пътешествие по вода от САЩ към Френска Гвиана, а на 16-ти октомври бе разопакован. С това започна двумесечната работа, която включва монтирането на телескопа към европейската ракета „Ариана 5“ и финалните проверки на предстартовите системи. Изстрелването е предвидено за 18-ти декември. 

Сигурно вече ви е направило впечатление, че този иначе разработен в САЩ телескоп ще бъде изстрелян посредством европейски космически носител. Това е услуга, която Европейската космическа агенция (ЕКА) прави на Щатите в замяна на наблюдения и научни данни. Подобен обмен е нормална практика – например през 2016 година европейската мисия „ЕкзоМарс-2016“ бе изстреляна с руска ракета „Протон“, като руснаците получиха пълен достъп до изследователските сведения и право да монтират собствени инструменти на орбитъра.

Но не изстрелването с добрата стара и надеждна „Ариана 5“ е плашещо. В рамките на първите три седмици след началото на полета „Джеймс Уеб“ ще трябва да изпълни самостоятелно изключително рискованото разгръщане. Няма право на грешка. Ако нещо се обърка, както бе с „Хъбъл“ в началото на 90-те години на миналия век, не е възможно „Джеймс Уеб“ да бъде ремонтиран. Докато „Хъбъл“ е позициониран на височина около 540 километра над земната повърхност, новият телескоп ще бъде изпратен надалеч, на 1.5 милиона километра от Земята, в близост до втората точка на Лагранж L2 от системата Земя-Слънце. 

„Тези, които не се притесняват или даже не са ужасени относно това, не разбират какво всъщност се опитваме да направим“, коментира шефът на научния отдел на НАСА Томас Зърбъкън. „Ние се трудихме упорито, за да организираме екипа за тази задача и това на моменти бе трудно пътуване. Мисията притежава обезпокоителна история с епизоди, които бяха разочароващи или даже объркващи за най-добрите шампиони на Уеб“.

За успешното разгръщане е необходимо да се изпълнят около 50 еднопосочни процедури, свързани с активацията на подвижни компоненти. В хода на тези 50 процедури са набелязани 350 критични стъпки, които трябва да бъдат изпълнени перфектно. Това са категорични точки на провал – ако една от тях не бъде премината по план, мисията приключва.

Рискът е много голям – ако, например, трябва да сравним разгръщането на „Джеймс Уеб“ с кацането на марсохода „Пърсъвиърънс“ през февруари, тук са налице три пъти повече възможности за провал.

Така че стискаме палци! 

Вижте видео от пристигането на „Джеймс Уеб“ на този линк (Youtube връзка)

https://www.space-bg.org/

https://www.cosmos.1.bg/