СпейсЕкс за пръв път изпълни успешно огнево изпитание на Старшип с двигател, оптимизиран за работа във вакуум

1
142
Добави коментар
redbul80
redbul80

Кадър от огневото изпитание. Photo credit : SpaceX

22 октомври 2021 г. 08:00 ч.

Светослав Александров. Късно тази нощ в 03:16 ч. българско време беше проведено огнево изпитание на прототипа „Старшип SN20“. За разлика от предходните изпитания, този път към прототипа бе монтиран и съответно бе запален специален ракетен двигател „Раптор“, който е оптимизиран за работа във вакуум. 

По-нататък „Старшип SN20“ ще бъде оборудван с три двигателя, оптимизирани за работа във вакуум, както и с три стандартни (общо шест). По време на тазнощния тест прототипът имаше само два двигателя, един стандартен и един за работа във вакуум. СпейсЕкс категорично подчерта на официалната си страница в социалната мрежа Туитър, че при изпитанието е бил запален именно вакуумният двигател. 

Напомням на читателите, че СпейсЕкс разработва кораба „Старшип“, както и неговата ракета „Супер Хеви“, с намерението да изстрелва товари и хора в околоземна орбита, към Луната и най-вече Марс (голямата цел на Илон Мъск). НАСА е вече избрала да извозва астронавти до повърхността на Луната в рамките на програмата „Артемис“ посредством „Старшип“. 

Но преди да се стигне до това, СпейсЕкс първо трябва да проведе тестов орбитален полет на ракетата и кораба си. За тази цел обаче е необходимо компанията да получи разрешение от американския регулатор, Федералната авиационна администрация. Регулаторът понастоящем извършва оценка на влиянието на дейностите на СпейсЕкс върху околната среда, като агенцията събира обществени мнения до 1-ви ноември и те ще бъдат включени в окончателния доклад. Едва след това ще може да бъде завършен лицензионният процес и евентуално СпейсЕкс да получи зелена светлина за дебютното орбитално изстрелване на „Старшип“. 

Видеозапис от изпитанието можете да изгледате на този линк в Twitter

https://www.space-bg.org/

https://www.cosmos.1.bg/