Любопитни гледни точки: Какво не знаете за поддържането и функцията на вашия матрак

2
139
Добави коментар
epis
epis

Някои обичайни вещи в дома ни имат толкова специална роля, макар рядко да им отделяме подобаващото специално внимание

Така е с всички нас, които сме инвестирали в качествени матраци – не се фокусираме особено върху ролята и поддържането им, а изискваме толкова много от тях! Държим на своята пълноценна почивка и на задължителния за възстановяването ни спокоен нощен сън. Без тези малки детайли, ежедневието ни би било немислимо, предвид натоварения график, с който се сблъскват мнозина.

Е, сега е моментът да обърнем подобаващото специално внимание на тези удобни средства в спалнята, както и да останем изненадани от непривичните гледни точки, свързани с тях.

Променете гледната си точка

Матракът често остава незабелязан, освен ако не се превърне в повод за неприятен дискомфорт. Усетите ли, че изпитвате болки в гърба или други смущения, значи е време да помислите за смяната му.

А чували ли сте за многобройните микроскопични същества, които вероятно се крият в него? Да, това не е сюжет от страшен филм, а самата истина – между слоевете на матрака се развъждат милиони акари, тъй като средата е изключително благоприятна за целта. За да се предпазите, нужно е редовно проветряване и почистване на спалното помещение. Правилото важи с голяма сила за семействата с домашни любимци.

Обръщайте често матрака си, за да не се застоява въздухът от долната страна. Акарите се привличат от кожните клетки, които хората отделят по време на сън, както и от слюнката.

Производителите са помислили и за това – може да закупите матраци с материя, която ви защитава от акари и бактерии. В тях са вложени проветриви и екологични съставки.

Какво да сторите, когато старият ви матрак се окаже излишен?

И този въпрос намира решение в съвременното ни консуматорско общество. Няма как да го захвърлите на сметището, насочете се към опция за рециклиране. Вложените материали могат да бъдат използвани повторно и да се намали вредата върху природата.

Бъдете над нещата, ако времето не ви достига да оправяте всеки ден леглото си. Оказва се, че това не е толкова страшно, а и по този начин спалното бельо се проветрява максимално през деня. Оставете го изложено на въздух с отворен прозорец преди работа, а после и на слънчева светлина при вдигнати щори и завеси, за да си гарантирате спокойствие при употребата му.

Интересни екземпляри

Сигурно никога не сте се запитвали кога се е появил първият матрак? Учените не са категорични, но имат наблюдения, че такъв може да е бил използван още преди над 75 хиляди години. Предполага се, че най-старият екземпляр е открит при археологически разкопки в ЮАР през 1998 г. Той бил създаден от лековити треви и билки, което трябва да ни подскаже, че древните са имали за цел да си осигурят не само удобство, но и да подпомогнат здравословното си състояние. Височината на намерения „динозавър“ в матраците е близо 30 см.

Може би именно по този начин се е въздействало на страдащите от безсъние, както по-късно вече се появяват и матраци, специално за този проблем. Техният пълнеж се състои от растения, които успокояват и релаксират сетивата. Лавандула, валериан, канела отделят своя аромат и настройват тялото за сън по естествен път.

Водният матрак също не е изобретение, плод на модерните времена. Любопитното е, че той по всяка вероятност е бил изобретен още преди три хиляди години в Персия. От услугите му са се ползвали не само заможните, но и обикновените хора. Матракът от кози кожи се пълнел с вода и през деня се оставял на слънце да се затопли, а през нощта се лягало върху него.

Освен приспивателен матрак, съществува и матрак с будилник. Той обаче не предизвиква такъв стрес, както обикновено ни кара да се чувстваме алармата. Технологията на матрака включва таймер, който се наглася за желаното време на събуждане. В уречения час матракът започва да извършва леки движения, които стават все по-интензивни, ако не сте се събудили и не бъде спрян таймерът.

Най-предпочитани обаче днес си остават матраците с мемори пяна или латекс – доста висок процент от потребителите споделят, че са удовлетворени от решението си. Бюджетът несъмнено е определящ фактор, а историята познава скъпи матраци, чиято цена възлиза на над 60 хиляди долара. Шведската компания Хастенс залага на памук и конски косми, а всяка от пружините е обвита в ленени влакна.

Изборът е толкова голям, че по никакъв начин няма да сте ощетени, дори да не отделите такава внушителна сума за матрак.

Посетете сайта на matraci-ms.bg, за да се запознаете с богатата гама от продукти и аксесоари.