Локхийд Мартин, Наноракс и Вояджър планират собствена станция през 2027 г.

1
139
Добави коментар
redbul80
redbul80

На илюстрацията – планираната станция „Старлаб“. Image credit : Nanoracks

26 октомври 2021 г. 18:30 ч.

Светослав Александров. Освен частната компания Аксиом и екипа на Блу Ориджин-Сиера-Боинг, заформя се и трети екип за създаването на комерсиална орбитална станция. Миналата седмица Локхийд Мартин, Наноракс и Вояджър оповестиха собствен план за конструкция на околоземна база на име „Старлаб“, която трябва да бъде готова през 2027 година. 

Подходът на Локхийд Мартин обаче е коренно различен от този на Аксиом и на Блу Ориджин. Напомням на читателите, че Аксиом ще започнат да строят своята станция посредством МКС, като ще скачат първия модул към международния комплекс през 2024 година. Блу Ориджин пък ще добавят колкото се може повече модули съобразно търсенето и възможностите на комерсиалния сектор. „Старлаб“ е нещо съвсем различно – станцията ще бъде малка, ще притежава една трета от жизненото пространство на МКС и ще може да помещава на борда до четирима астронавти. Това ще позволи „Старлаб“ да бъде изстреляна наведнъж посредством едно изстрелване, подобно на някогашната станция „Скайлаб“ на САЩ и за разлика от Международната космическа станция (или сега създаваната китайска станция).

„Старлаб“ ще се състои от един базисен обитаем модул, който ще е надуваем и ще бъде проектиран от Локхийд Мартин. Към него ще има възел за скачване, захранващ и горивен комплекс, както и роботизирана ръка по подобие на тази на МКС „Канадарм 2“. Станцията ще помещава и модерна научна лаборатория, която ще позволява провеждането на разнообразни изследователски и дори производствени процеси.

Напомням също така, че НАСА има интерес от съществуването на подобни комерсиални станции, тъй като Международната космическа станция няма да е вечна. Понастоящем се предвижда тя да бъде експлоатирана до 2024 година, но вероятно срокът ще бъде удължен до 2028-ма или 2030-та. При всички положения се налага спешно да се вземат мерки за създаването на нови орбитални бази, за да може западът да не отстъпи близкия космос на други политически режими и държави като Китай и Индия. 

За повече информация: Локхийд Мартин

https://www.space-bg.org/

https://www.cosmos.1.bg/