Как да предотвратите проблеми с акумулатора на автомобила

1
142
Добави коментар
clashbade
clashbade

Въоръжени през зимата: Как да предотвратите проблеми с акумулатора на автомобила

Никой не иска непредвидени ситуации, но понякога те все пак ни застигат – можем да се опитаме да ги държим далеч от нас

Ниските температури оказват въздействие и върху новите акумулатори – тяхната енергия също спада и може да се стигне до непредвидени ситуации. Никой не ги обича, но понякога те все пак ни сполитат. Винаги обаче можем да положим усилия, за да ги държим далеч от нас.

Съвременните автомобилни батерии са определяни като необслужваеми и не изискват нашата намеса за пълноценното им функциониране. Техните химични процеси също страдат и се забавят при рязко застудяване навън. Ако устройството е отслабнало значително и вече е старо, то може и да откаже да запали, тъй като капацитетът му драстично спада, при минус 20 градуса – с цели 50 процента надолу.

Няма какво да се направи в такива случаи, освен да се опитате да създадете по-топла атмосфера за акумулатора. По възможност, пренесете го в затворено помещение, а ако е наложително си помогнете с бутилка с гореща вода върху акумулатора, минути преди запалването.

За да избегнете проблеми, придържайте се към правилото оловно-киселинните акумулатори да бъдат достатъчно заредени. Ако се придвижвате с колата на къси маршрути, проверявайте периодично капацитета им, за да реагирате навреме.

Почиствайте грижливо клемите и корпуса на акумулатора с кърпа, която не предизвиква наелектризиране. По този начин ще намалите вероятността за статични загуби.

Друг съвет, който може да чуете от професионалистите, е да натягате клемите през определени периоди. По-старите акумулатори, снабдени с отвор за пълнене, трябва да се инспектират за наличието на течност и при необходимост да се долива с дестилирана вода.

Щадете акумулатора през зимата – не пускайте рязко вентилатора докрай, същото се отнася до отоплението на седалките и останалите опции, които черпят енергия. Разбира се, това не бива да бъде за сметка на вашия комфорт, но бъдете разумни, докато се възползвате от удобствата на автомобила.

Пазете винаги акумулатора от силни удари, защото това също може да намали потенциала му. Предупреждението важи предимно при движение по изключително неравен терен, когато могат да възникнат подобни рискове.

Когато се стигне до покупката на нов акумулатор, попитайте дали трябва да бъде зареден преди експлоатация, тъй като това е мярка, до която рядко се прибягва вече, но спомага за повишаване на капацитета му.

Не правете компромиси с цената, защото тя се отплаща във времето и ви гарантира максимално спокойствие при употреба. Малко по-високата инвестиция ще ви се отблагодари с много по-дълъг живот на акумулатора.