Как да подготвите децата си за дигиталната среда

1
152
Добави коментар
clashbade
clashbade

Как да подготвите децата си за дигиталната среда

Как да подготвите децата си за дигиталната среда – 3 урока за онлайн сигурност

Днес присъствието в интернет не само, че не е изключение, то е част от живота на всички ни, включително и на децата

Ние няма как да предпазим децата си от навлизането в дигиталната среда, защото тя вече се е превърнала в неделима част от ежедневието ни. Напротив – те все по-често от ранна възраст ще бъдат грамотни и ориентирани в нея, друг е въпросът до колко са подготвени и каква е ролята на родителите.

Обикновено първият досег е чрез онлайн филмчетата и песничките, но следващият етап е моментът, когато малките тръгват на училище. Правилното решение изисква тогава да ги снабдим с детски часовници, вместо да прибързваме с мобилния телефон. Това, разбира се, е въпрос, който се преценява от семейството, но като цяло устройството е излишно, ако детето има на ръката си смарт модел, гарантиращ му непрекъсната връзка с вас.

Малко по-късно вече започва периодът на засилено общуване с приятели и съученици, постепенно навлизане в социалните мрежи, обмен на видео и снимкови материали.

Тук е ключова вашата намеса, да ги въведете правилно в този процес и да поставяте границите.

1. Правилата са част от играта

Децата винаги роптаят срещу тях, но това не означава, че трябва да им ги спестявате. Говорете по темата с тях още в началото, когато правят първите си стъпки в интернет. Създайте правила, които да са част от семейния кодекс, за време на използване и начини за съчетаване на дейностите, без бягство от отговорност, като всички те могат да важат за всеки член на фамилията.

По този начин вие не просто забранявате и отказвате достъп до мрежата, а насърчавате чувството им за съпричастност, като увеличавате значително шансовете за спазване на правилата.

2. Родителски контрол

Идва ред на съдържанието, което неизбежно трябва да контролирате. На доверие ще е трудно, защото децата не се справят сами с отсяването на вредните и опасни за тях сайтове.

Инсталирайте подходящо приложение и направете онлайн присъствието му видимо за вас. Филтрирайте неудачните точки за посещение и не пропускайте да следите данните, за да балансирате ситуацията.

С времето може да разширявате обхвата на привилегиите му, това е нормално – детето е пораснало и вече е придобило усет за материята.

3. Авторитетно участие и активност

Трябва да знаете, че софтуерът няма как да ви замести в миговете, в които трябва активно да участвате във възпитанието на децата си. Отношенията с тях е нужно да се поддържат на ниво – да се разчита на открит диалог, да се изслушвате, да търсите съвместни варианти и изход от възникналите проблеми.

От вас се изисква да осигурите условия за защитата на вашите наследници, включително съвременни смарт устройства и часовници. Впоследствие тази помощ ще се окаже решаваща, когато децата започнат да избягват рисковете в интернет.