Да съобразим при покупка: Какво отличава различните матраци

1
137
Добави коментар
clashbade
clashbade

Пълнежът на матраците може би е основният фактор, който определя избора ни, а дали той е подходящ за нас, може да преценим, ако сме достатъчно информирани

Онлайн магазините и търговците предлагат достатъчно голямо разнообразие от видове матраци, за да може всеки да избере според нуждите си. За да съобразим при покупката обаче, трябва да сме достатъчно информирани върху какво да се фокусираме и кои са ключовите елементи.

И тъй като пълнежът е един от основните определящи фактори за качеството на матрака, нека разгледаме видовете и с какви характеристики се отличават:

Пружинни матраци

Специфичното при тях е, че успяват да осигурят отлична опора за гърба – ето защо те са доста търсени на пазара, както от масовите потребители, така и от хората, които имат здравословни проблеми. Срещат се матраци с бонел и покет пружини. Комфортът се допълва и от подходящите материали, които се използват за изработката.

Моделите с бонел имат средна твърдост, в зависимост от телта, която е употребена при производството. Комбинацията от вложените съставки дават и степента на анатомичност и ортопедичност, което може да изясните при контакт с консултантите.

Покет пружинните матраци се считат за висок клас изделия. Вътре металните части са меки и гъвкави, което позволява да реагират на напрежението, създадено от тялото и движенията при сън.

Мемори пяна

Особено популярен вариант през последните години заради своята термочувствителност и стабилно качество. Не е тайна, че материалът е разработен специално за оборудване на самолетите. Името мемори идва от функцията му да започня извивките на тялото, без да възвръща прекалено бързо формата си.

Благодарение на това, се постига оптимален ефект на релакс, способства се максималното отпускане и се подобрява кръвообращението.

Съществува вече и гел мемори пяна, която има охлаждащо действие в сравнение със стандартната мемори, която задържа топлината.  

Полиуретан

Това е известният ни от години дунапрен, който в миналото се откриваше в повечето матраци. Днес той е усъвършенстван, но все така търсен при производството им. Цената също е важен момент, тъй като тя е сравнително ниска и се радва на одобрение от потребителите.

Според плътността на полиуретана варира и самата твърдост на матрака. Колкото е по-твърд, толкова по-солидна е степента на поддръжка и ортопедичност. Всеки, който има смущения в гръбнака или кръста, може без колебания да се спре на такъв вид продукт.

Дунапренът е ценен и заради своята проветривост и дишаща характеристика, което е за предпочитане от хигиенна гледна точка.

Сега, когато ни предстоят доста месеци на по-дълъг престой у дома, може да помислим как да обновим спалнята и да си създадем максимален уют, гарантиращ и здравето ни.