Искате да знаете повече за така наречените винилни подови настилки?

1
169
Добави коментар
fire19
fire19

Искате да знаете повече за така наречените винилни подови настилки?

В тази статия ще споделим ключови данни за този вид продукти, така че да сте информирани като потребители и да направите най-добрия избор.

Винилови настилки

Виниловата настилка е изработена от 100 % пластмаса. Този състав ѝ осигурява превъзходна устойчивост на влага. Когато водата попадне върху такъв вид под, дори за продължителни периоди от време, това няма да повреди повърхността. Водоустойчивостта на винила го прави отличен избор за помещения, които са предразположени към влага. Например кухни, бани, перални и мазета.

Винаги обаче се среща едно „но”. Когато избирате винил за под трябва да прочетете автентичното описание на продукта и вложените в него технически средства, така че той да бъде използван като сигурна настилка в тази влажна среда. Един вид, трябва да имате гаранцията, че след качествена инсталация, една винилна подова настилка ще издържи на натоварването, на условията в помещението и на другите фактори, които се вземат предвид. 

Някои видове винилови настилки са водоустойчиви. Например, винил от дървесна пластмаса (дървесните стърготини се консервират чрез пластмаса) и полимерен композит (WPC) е водоустойчив. Това се дължи на състава му от термопласти, дървесно брашно и калциев карбонат. Може да се монтира в райони, където има високи нива на влага. 

Други опции за водоустойчиви винилови подове включват винил от каменна пластмаса (SPC), изработен от естествен варовиков прах, поливинилхлорид и стабилизатор. Той е известен е още като винил с твърда сърцевина. Можете да го инсталирате върху много видове подови настилки като плаващ под. Когато се обмисля инсталация включваща излагане на пода на влага, в дебата винил за под срещу ламинат, първият е явен победител.

В началото се бе наложило мнението, че винилът има за по-ниска естетическа стойност от ламината.

Сега обаче технологиите направиха така, че винилът е изминал дълъг път, когато става въпрос за избор на стил. Можете да намерите винилови настилки, които имитират външния вид на камък, плочки и дори дървени подове с изключително реалистична точност. Не трябва да се пренебрегва и фактът, че виниловите настилки се правят не само с естетическа цел. Тоест там където е нужно се правят чисто функционални инсталации, а естетиката остава на второ място. 

Винилът има по-дълъг живот и по-добра цялостна издръжливост от ламината.

Не забравяйте обаче да вземете предвид бюджета си. Виниловите настилки може да са по-скъпи от ламинираните, особено ако изберете луксозен винил за под . Въпреки че може да издържи два пъти по-дълго от ламината, виниловата настилка може да включва по-големи предварителни инвестиции. Това не ви пречи да претеглите нещата преди да направите покупка.

В обобщение, без да въвличаме повече ламинатът в темата,  винилът е отличен избор, когато имате нужда от водоустойчивост, продължителност на живота и издръжливост на подовите настилки. Наличните винилни подови настилки с лекота се поддържат чисти. Просто почистете с моп, прахосмукачка или мокър  парцал ако е необходимо. Не се нуждаете от специални почистващи продукти или машини, за да поддържате тези подове в добра форма. 

Пазарът предлага винил за под, който е eco-friendly и това може да се провери от стандартите, които дадения продукт покрива, що се отнася до продажбите му в ЕС. Ако сте отговорни собственици, винаги ще проверите всички данни за продукта, който купувате за настилка. В дома или в офиса, в магазина или на вилата, в заведение или общинска сграда – винилните подови настилки са отличен избор.

Блогър, копирайтър и непрофесионален писател.