Астронавтката Уан Япин излезе в открития космос и се превърна в първата жена на Китай, провела космическа разходка!

1
214
Добави коментар
redbul80
redbul80

На снимката: Уан Япин по време на днешната извънбордова дейност. Photo : Xinhua

7 ноември 2021 г. 17:45 ч.

Светослав Александров. Днес, на 7-ми ноември, в 12:51 ч. българско време, започна първата извънбордова дейност за екипажа на кораба „Шенчжоу 13“. Астронавтите Уан Япин и Чжай Чжиган излязоха извън модула „Тянхъ“ на китайската космическа станция и започнаха да изпълняват поредица от задачи. 

Уан Япин е втората жена на Китай, летяла в орбита през 2013 г. с кораба „Шенчжоу 10“. Тя е военен пилот, омъжена, майка на 5-годишна дъщеря. С днешното излизане извън станцията Уан се превърна в първата китайска гражданка, стъпила в открития космос. 

Астронавтката бе придружена от Чжай Чжиган – китайски военен пилот, който през 2008 г. влезе в историята като първия китаец, осъществил космическа разходка по време на експедицията „Шенчжоу 7“.

Чжай Чжиган и Уан Япин бяха подпомагани от техния колега Йе Ганфу, който е третият астронавт от мисията „Шечнжоу 13“. Той остана вътре в станцията да работи с роботизираната ръка. Ганфу е и единственият член на екипажа, който лети за пръв път в космоса. 

За нуждите на днешната извънбордова дейност бяха използвани скафандри „Феитиан“, изцяло китайско производство, клонинги на руските космически костюми „Орлан“. 

Източник: Синхуа

https://www.space-bg.org/

https://www.cosmos.1.bg/